13:06 / 30.04.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Nikad izlagani crteži Đure Sedera

Đuro Seder

Đuro Seder

Foto: - / -

U zagrebačkoj galeriji Forum dosad neizlagani crteži doajena hrvatskog slikarstva, akademika Đure Sedera.
Premda za neke svoje radove zna reći, kažu oni koji ga dobro poznaju: 'Ovo je glupo', ili, pak, 'bedasto', veliki hrvatski slikar  Đuro Seder itekako je ozbiljan kada je o umjetnosti riječ.

Njegova stvarateljska linija krenula je s prvom izložbom potkraj pedesetih godina prošlog stoljeća, a traje još i danas, u 92. godini njegova života. Zagrebačka galerija Forum mjesto je susreta s doajenom hrvatskog slikarstva i njegovim, dosad nikad izloženim crtežima.

Nesputanost, smjelost i sloboda karakteriziraju ono glavno što Đuro Seder traži u umjetničkom djelu od samih početaka svojega stvaralaštva. Kao i u trideset crteža koji su se od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća skrivali u njegovu velikome majstorskom opusu.

To su bile pripreme za buduće slike gdje sam ja potpuno spontano bez ikakvog obzira na to da to bude lijepo radio sebi te bilješke. Našao sam svoj ekspresivni rukopis koji neki zovu neoekspresionizam, 'nova slika', kako tko hoće… U tome sam našao sebe i to sam elaborirao tijekom niza godina, pa sve do danas,  kaže akademik Đuro Seder.

Seder je na neki način kontroverzni umjetnik 20. stoljeća,  napominje povjesničar umjetnosti Zdenko Rus i nastavlja: On pripada slikarskom nihilizmu, a pripada i onom suprotnom.

Kada ga se stavlja u kontekst suvremenog slikarstva i kada se govori o povratku slici 80-ih godina, Seder često sam kaže da je njegova brazda dovoljno duboko zaorana i da je dovoljno dugo radio sam na tome da ga nije briga za današnje trendove, za sadašnji trenutak,  ističe voditelj galerije Forum Feđa Gavrilović.

Tu si slobodu, tvrdi struka, samo veliki majstor sebi može dopustiti. Izložba ostaje otvorena do 25. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!