16:51 / 26.11.2018.

Autor: I.Đ./V.M./HRT

Nikad viđeni crteži Cate Dujšin Ribar u Trogiru

-

-

Foto: - / -

Cata Dujšin Ribar izlagala je u Londonu, New Yorku, Washingtonu, Veneciji i Zagrebu - gdje je i umrla 1994. goodine. U subotu su Trogiru prvi put javnosti prikazani crteži naše priznate slikarice.
Cata Dujšin Ribar izlagala je u Londonu, New Yorku, Washingtonu, Veneciji i Zagrebu - gdje je i umrla 1994. goodine. U subotu su Trogiru prvi put javnosti prikazani crteži naše priznate slikarice.

'Catini crteži' naziv je izložbe postavljene u trogirskoj galeriji koja nosi ime po Cati Dujšin Ribar, darovitoj umjetnici koja je najviše uživala slikajući dalmatinske krajolike i portrete.

Za 40. rođendan trogirska Galerija Cate Dujšin Ribar dobila je savršen dar. Javnosti su pokazani nepoznati crteži koje je prof. Ivo Delalle darovao muzeju u okviru kojeg galerija uspješno postoji i radi.

Uvijek bi rekla 'Ja sam Trogirka' i kad je odlučila darovati svoje slike galeriji u Trogiru, ona je rekla: 'Gdje ću ja svoju djecu dati nego svome rodnom gradu',  kaže Ivo Delalle.

Prvi puta pred očima javnosti izložen je dio crteža iz bogate mape raznolikih kako je naglašeno u kvaliteti i motivima, nastalih u više ciklusa i različitim crtačkim tehnikama.

Istaknula bih, naravno, portrete jer je Cata zaista vrstan portretist. Imala je nadarenost da pronikne u karakter osobe koju portretira,  napominje kustosica izložbe Aleksandra Bilić Petričević.

Ovom donacijom, kao i arhivskom građom koju je također darovao gospodin Delalle, galerija je daleko više popunjena s tim rijetkim vrijednim predmetima na radost povjesničara umjetnosti,  ističe ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega.

To nije prvi put da profesor Delalle daruje muzej i galeriju. Već je Trogiru darovao i dokumentarnu arhivu, osobne dokumente, korespondenciju i fotografije Cate Dujšin Ribar koju hrvatska povijest 20. stoljeća pamti i vrsnu slikaricu, ali i pjesnikinju.

Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!