Noć kazališta u subotu u više od 40 gradova unatoč pandemiji

17.11.2020.

11:35

Autor: Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Dvanaesta manifestacija Noć kazališta održat će se 21. studenog u više od 40 gradova i mjesta i, kako je najavljeno u ponedjeljak, unatoč pandemiji i u prilagođenim okolnostima diljem Hrvatske i ove godine oživjeti čaroliju kazališta.
Dvanaesta manifestacija Noć kazališta održat će se 21. studenog u više od 40 gradova i mjesta i, kako je najavljeno u ponedjeljak, unatoč pandemiji i u prilagođenim okolnostima diljem Hrvatske i ove godine oživjeti čaroliju kazališta.

Na konferenciji za novinare u maloj dvorani Kulturnog centra Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, organizatora manifestacije, koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski izrazila je zadovoljstvo što će se i ove godine, unatoč otegotnim okolnostima za društveni i kulturni život općenito, Noć kazališta uspjeti održati, iako u prilagođenom obliku i uz manji broj sudionika.

- Kazališta se ne predaju. I ove godine bit će spremna i, u uvjetima u kojima će se zaštititi zdravlje svih umjetnika i posjetitelja, održati 12. manifestaciju Noć kazališta u RH. S obzirom na specifičnosti uvjeta održavanja, osim održavanja predstava uživo bit će i uživo izvedenog popratnog programa koji ove godine neće biti organiziran za široke mase, ali bit će i koncerata, izložbi, otvorenih proba i druženja, koliko je to moguće, istaknula je Banić Naumovski.Usto, Noć kazališta prvi put uključuje online programe koje su kazališta priredila za svoje posjetitelje, za koje će linkovi biti objavljeni na internetskoj stranici Noći kazališta, kao i samih sudionika.

- Kao i svake godine, Noć kazališta ponovno će trajati više dana, od 19. studenoga u Grubišnom Polju i Zadru, zaključno s 27. studenim i održavanjem programa na otoku Korčuli, rekla je Banić Naumovski.

Višednevno održavanje manifestacije dogodit će se i u Grubišnom Polju, Novoj Gradiški i Šibeniku, a unatoč svim okolnostima i ove se godine manifestaciji pridružilo jedno novo mjesto, otok Krk, gdje se programu priključila udruga Knezovi Krčki Frankopani.

Ipak, najveći broj kazališta i ustanova programe će održati na samu Noć kazališta, 21. studenoga. U 12. Noći kazališta sudjeluju nacionalne kazališne kuće, pa će tako bogat program prirediti hrvatska narodna kazališta u Splitu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Šibeniku i Zadru, te Istarsko narodno kazalište.

Na poziv za sudjelovanje odazvala su se brojna veća kazališta kako u većim kulturnim središtima tako i u manjim mjestima koja su tradicionalni sudionici manifestacije, pa će svoju porciju kazališta i ove godine u Noći kazališta dobiti publika u gradovima i mjestima od Buja, Umaga, Bjelovara, Đurđevca i Požege, Gospića, Jastrebarskog i Koprivnice, do Kaštel Lukšića, Križevaca, Omiša, Opatije, Rovinja, Siska, Slavonskog Broda, Vodica, Zaprešića, Zagreba i drugdje.

Pogledajte snimku konferencije za novinstvo objavljenu na Facebook stranici Noći Kazališta:Banić Naumovski zahvalila je svim sudionicima, ustanovama i organizacijama koje kontinuirano prate manifestaciju i koje su i u ovogodišnjim prilagođenim uvjetima uspjele organizirati program. Podsjetila je da je Noć kazališta potekla iz Zagreba te se proširila ne samo diljem Hrvatske već i na brojne europske zemlje.

U svim kazalištima i mjestima provodit će se propisane epidemiološke mjere, istaknula je, te je publiku pozvala da dođe i u kazalište, ali uz upozorenje da se prije dolaska obavezno mora kontaktirati kazalište u koje se želi ići i rezervirati ulaznicu kao i informirati o nužnim mjerama, "do sljedeće godine, kada se nadamo da ćemo manifestaciju moći izvesti ponovo s redovima ispred kazališta i s punim dvoranama".

U Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava u noći 21. studenoga gostovat će zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella koje zbog posljedica potresa još uvijek ne može nastupati u svojem prostoru u Frankopanskoj ulici, te za vrijeme trajanja sanacije od nastale štete svoje predstave izvodi "u gostima".

Ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina zahvalio je na pozivu i gostoprimstvu i najavio sudjelovanje u Noći kazališta s predstavom "Cigla" Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

- Smatramo da je izuzetno bitno i ove godine obilježiti Noć kazališta. Kultura i kazalište ne smiju i neće stati, a ovo je samo još jedna prilika da se istakne važnost funkcioniranja kulturnih institucija, poručio je Ferenčina.

Manifestaciju od samih početaka podržava Ministarstvo kulture i medija. Posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo istaknula je kako joj je drago što je i ove godine, unatoč svim izazovima s kojima se suočavaju izvedbene umjetnosti, "lijep broj kazališta iskazao želju za sudjelovanjem u Noći kazališta".

Kompletan program 12. Noći kazališta dostupan je na mrežnim stranicama www.noc-kazalista.com.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!