13:36 / 18.04.2018.

Autor: V.M./T.Dž./K.K./Hina/HRT

Noć knjige u gotovo 300 hrvatskih gradova te na HRT3 i HR3

-

-

Foto: - / -

Noć knjige održat će se večeras u više od 625 knjižnica, knjižara i drugih ustanova i institucija, koje su pripremile oko 1130 programa i akcija sa zajedničkom temom 'Budućnost knjige' i uz moto 'Bez panike'.
Noć knjige 2018. večeras će u više od 625 knjižnica, knjižara, nakladničkih kuća, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara i drugih institucija, koje su pripremile oko 1130 programa i akcija sa zajedničkom temom 'Budućnost knjige' i uz moto 'Bez panike'.

Ta se nacionalna manifestacija održava sedmu godinu zaredom, i to na dan kada se obilježava Međunarodni dan knjige i autorskih prava, a nadovezuje se i na Dan hrvatske knjige, koji se obilježava dan ranije, istaknuli su organizatori programa na konferenciji za novinstvo održanoj u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.Naša je ovogodišnja tema 'Budućnost knjige', što nam se činilo kao idealna tema za ovo vrijeme, kada svi zajedno razmišljamo što će se dogoditi s knjigom u Hrvatskoj, koja je budućnost bavljenja knjigom, izdavanja, pisanja i prodavanja knjiga,  rekao je član Organizacijskog odbora Nenad Bartolčić, glavni urednik portala Moderna Vremena.

Temom se željelo potaknuti čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na razmišljanje o budućnosti i promišljanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama, postavljajući pitanje na koji način tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče.Knjigu treba sagledavati i u tom novom, digitalnom okruženju, novim formatima, što automatski mijenja i način na koji čitamo, a možda će mijenjati i način na koji će nove generacije pisati. Riječ je o jednoj dosta širokoj i otvorenoj temi, gdje se kreativnost može pokazati na nove načine, i to smo željeli potaknuti, da se knjiga sagledava u nekim novim kontekstima, i da i na taj način mlađu generaciju približimo knjizi i čitanju,  pojasnio je Bartolčić.

Tema se pokazala intrigantnom jer je broj sudionika ove godine najveći do sad u programu sudjeluje više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara, muzeja, udruga pisaca i drugih i to u 284 grada i mjesta diljem Hrvatske, gdje će posjetitelji moći birati između oko 1130 različitih programa i akcija,  rekla je Dobrila Zvonarek, koja u Organizacijskom odboru predstavlja Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK) u Zagrebu.

Posebno se osvrnula na 100-postotno povećanje broja osnovnih škola koje su se ove godine priključile obilježavanju Noći knjige čak 188, u usporedbi s prošlogodišnjih 96, a među sudionicima je i 26 vrtića, kao i brojne srednjoškolske i visokoškolske ustanove.

Zvonarek je najavila svečano "lansiranje" Noći knjige točno u podne u auli NSK-a i to uz simbolično lansiranje rakete od knjiga kojom se želi na simboličan način ukazati kakvu budućnost želimo a želimo budućnost sagrađenu od knjiga.

Na svečanom otvorenju tradicionalno će biti iznijeti i podaci najnovijeg GfK-ova istraživanja hrvatskog tržišta knjiga, o čemu je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić zasad dao naslutiti samo to da ona daju razloga za optimizam, jer će pokazati jedan malo ljepši trend.

Noć knjige neprestano se širi, a ove godine istoga se dana održava i u susjednoj Sloveniji, te Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, napomenuo je Nejašmić, te istaknuo kako će organizatori nastojati svojim aktivnostima izvršiti dodatni pritisak na institucije kako bi sljedeća Noć knjige bila još bolja, da se "futurističkim" pristupom, temeljenim na jasnim politikama, omogući da naša zamišljena budućnost stvarno bude bolja.

Da je budućnost mjesto i vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima pokazat će i izložba 'Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!', koja će biti otvorena u sklopu svečanog lansiranja Noći knjige u NSK-u, a kojom se želi ukazati na važnost primjene toga ugovora u našoj zemlji, kako bi se omogućila jednaka dostupnost knjiga i za osobe koje su slijepe ili slabovidne i one koje imaju teškoća u čitanju.

Tom prilikom također će biti proglašena tri najbolja rada natječaja za ilustracije i likovne radove 'Ubaci knjigu u vremenski stroj!' u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige i ove će godine putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice, te putnicima svih triju plovnih područja Jadrolinije, od sjevera do juga Jadrana, omogućiti slušanje audio-priča za djecu.

Organizatori nastoje manifestaciji svake godine dati i humanitarni karakter, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna pomoć drugih ove godine nakladnici su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja.

Predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i svi ostali najavljeni programi u Zagrebu će biti praćeni i 3D projekcijom na fontanama ispred NSK, nad kojima će ove godine, od 20 do 23 sata, letjeti astronaut.

Popis svih sudionika, programa i akcija dostupan je mrežnoj stranici Noći knjige, a u manifestaciju će se, naravno, uključiti i HRT praćenjem otvorenja i drugih programa, te posebnim izdanjem emisije Knjiga ili život, koju ćemo emitirati u Noći knjige na HRT3 od 20,05 sati.

U emisiji ćemo razgovarati s organizatorima Noći knjige Mišom Nejašmićem, predsjednikom Zajednice nakladnika i knjižara i Nenadom Bartolčićem urednikom portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i članom inicijative za knjigu Knjižni blok, te s dobitnicima nagrade Iso Velikanović, koju Ministarstvo kulture dodjeljuje za najbolja ostvarenja u području prevodilaštva, Dorom Maček koja je nagrađena za životno djelo u književnome prevodilaštvu i Dubravkom Torjancem dobitnikom Godišnje nagrade za prijevod knjige Sebastiana Branta 'Brod luđaka'.

Treći program Hrvatskoga radija emitirat će posebnu emisiju pod naslovom Noć knjige na Trećem, koja je na rasporedu od 20 sati do ponoći. Slušatelje će kroz program voditi spikerica Ana Marija Štorga, a urednica je Irena Matijašević. Ovogodišnja tematska emisija zamišljena je kao opreka klasičnoga i avangardnoga u književnosti i glazbi uz gostovanja brojnih pisaca i književnih kritičara te uz književne preporuke i interpretacije ulomaka iz knjiga.

Naše posebne emisije osim na HRT3 i HR3 bit će dostupne i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!