Noć knjige: unatoč izolaciji više od 500 programa

23.04.2020.

20:24

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik 2/IMS/V.M./HRT

default error photo
Unatoč pandemiji, održana je Noć knjige, no prvi put u virtualnom svijetu. Više od 500 programa s gotovo 300 sudionika uključilo se u manifestaciju pod motom 'S knjigom nisi izoliran'. Najnoviji podaci o čitanosti knjiga pokazuju da ona - raste...
Unatoč pandemiji, deveti je put održana Noć knjige, no prvi put u virtualnom svijetu. Više od 500 programa s gotovo 300 sudionika uključilo se u manifestaciju pod motom 'S knjigom nisi izoliran'. Najnoviji podaci o čitanosti knjiga pokazuju da ona - raste...

Čitanost u Hrvatskoj u proteklih je godinu dana narasla za 7 posto. Najčešće se čita beletristika, a knjige se i dalje više posuđuju nego kupuju.

Pogledajte reportažu o Noći knjige iz našeg središnjeg Dnevnika:

Najviše čitaju žene, mladi između 26 i 35 godina, i to visokoobrazovani. Zabilježen je trend rasta kupnje knjiga preko interneta, a onih koji knjigu kupuju na kiosicima sve je manje. No i dalje više od polovine građana ne pročita ni jednu knjigu godišnje.

- Moramo biti nezadovoljni, jer samo tako možemo napraviti više. 49 % nije dovoljno. Noć knjige je manifestacija koja potiče čitanje i najšira je takva akcija na cijelom teritoriju Republike Hrvatske gdje se pokušava razviti svijest o važnosti čitanja svih dobi, cijelog pučanstva i cijeloga života, rekao  je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina.'Čitanje je ono što nas čini ljudima'

U više od 500 virtualnih programa uključilo se oko 300 sudionika. Velik broj pisaca i pjesnika odgovorio je na pitanje kako se knjigom bore protiv kaosa.

- Čitanje knjiga je ono što nas čini ljudima... Time je sve rečeno, poručio je književnik Damir Karakaš, a književnica Ivana Bodrožić dodaje: Ono što umjetnost radi, a književnost posebno, jest da u taj kaos kroz pričanje priča uvodi nekakav red, smatra Bodrožić.
Knjigom protiv kaosa online - Damir Karakaš - Ljudi koji čitaju su spremniji na refleksiju, na dijalog i mislim da je to zalog za budućnost čovječanstva, ocjenjuje književnik Kristian Novak.
Knjigom protiv kaosa online - Kristian Novak Obuljen Koržinek: u ponedjeljak se otvaraju knjižare, knjižnice i antikvarijati

Sjajna vijest za knjigu dolazi i iz Vlade - već u prvoj fazi popuštanja mjera u ponedjeljak se otvaraju knjižare, knjižnice i antikvarijati.

- Moramo stalno slati poruku koliko je čitanje važno, koliko je knjiga važna, koja je uloga knjige i čitanja u našem društvu, napomenula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodavši da je ministarstvo nastavilo smo i s procesom otkupa knjiga.

- Osigurali smo novac za knjižare da otkupljuju knjige, nastavljamo sa svim našim mjerama koje se tiču poticanja čitanja, istaknula je ministrica kulture.

I UNESCO je ove godine pozvao čitatelje da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i čitanja. U vrijeme izolacije poručuju - čitanje je sada važnije nego ikad.

Otvorenje Noći knjige u posebnoj emisiji na HRT - HTV3

Video prilozi iz ciklusa 'Knjigom protiv kaosa online' i 'Poezija s balkona' bili su okosnica posebne emisije, koja je bila i svojevrsno otvorenje ovogodišnje Noći knjige' u izolaciji.

Uz Karakaša, Bodrožić i Novaka, sudjelovali su i Miro Gavran, Monika Herceg, Dorta Jagić, Miroslav Mićanović, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Robert Torre i niz drugih književnica i književnika. Neke od njih povezala je interpretacija pjesme 'More' Josipa Pupačića - pogledajte tko je sve sudjelovao:Najnovije rezultate istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj u posebnoj su emisiji na HTV 3 komentirali predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina i Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Snimku posebne emisije Noć knjige na Trećem možete pogledati na našoj multimedijskoj usluzi HRTi, te u nastavku članka:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!