10:49 / 08.02.2018.

Autor: Maja Njirjak / V.M.

Nova izdanja časopisa i publikacije Hrvatskog centra ITI-ja

Željka Turčinović

Željka Turčinović

Foto: - / -

Hrvatski centar Međunarodnog kazališnog instituta objavio je nove brojeve časopisa Kretanja i Kazalište, te publikaciju koja našu scenu predstavlja međunarodnoj javnosti.
Hrvatski centar Međunarodnog kazališnog instituta objavio je nove brojeve časopisa Kretanja i Kazalište, te publikaciju koja našu scenu predstavlja međunarodnoj javnosti.

Časopis Kazalište izlazi na hrvatskom jeziku, časopis Kretanja, posvećen plesnoj umjetnosti, na engleskom i hrvatskom, a publikacija za međunarodnu promociju hrvatske drame i kazališta Croatian Theatre objavljuje se jedanput godišnje.

Kretanja su jedini časopis o plesnoj umjetnosti u nas, a u fokusu novog, 28. broja je improvizacija - u svim svojim vidovima. Uvijek pratimo što se zbiva na sceni, pa je i ta tema proizašla iz onoga što se događa u dvoranama,  kaže Iva Nerina Sibila iz uredništva Kretanja, te dodaje: Improvizacijom se bavimo kao tehnologijom u suvremenom plesu i izvedbenom žanru.

Odsad je to i mrežni časopis otvoren aktivnijem dijalogu, a isti je slučaj i s Kazalištem, jedinim časopisom posvećenim kazališnoj umjetnosti. U novom izdanju uz niz stručnih članaka i eseja - donosi i veći broj kazališnih kritika. Očekujemo od svojih suradnika da tome pristupe kao pravi stručnjaci: da ne pišu paušalno i površno, već informirano. Tako da i biramo takve suradnike,  objašnjava teatrologinja Višnja Kačić Rogošić iz uredništva Kazališta.

Croatian Theater je publikacija na engleskom, koja se nerijetko nađe u prtljazi koja prelazi granicu. To je posebna koncepcija časopisa – biramo eseje koji strancima mogu približiti naš teatar, a objavljujemo i dramske tekstove,  ističe predsjednica HC-a ITI-ja Željka Turčinović.

I ovim je časopisima smanjena dotacija što je rezultiralo manjim brojem članaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!