Nova monografija 'Lovro Matačić'

18.02.2020.

17:23

Autor: Anja Cerar/M.Š./HRT

Jelena Vuković, urednica i Ana Vidić, autorica monografije 'Lovro Matačić'

Jelena Vuković, urednica i Ana Vidić, autorica monografije 'Lovro Matačić'

Foto: - / -

Nekoliko dana nakon 121. obljetnice rođenja objavljena je nova monografija posvećena dirigentu Lovri Matačiću. Pristupačnim tonom, iz suvremene perspektive progovara o dinamičnom životnom putu našeg najvećeg dirigenta.
Nekoliko dana nakon 121. obljetnice njegova rođenja (14. veljače 1899.), objavljena je nova monografija posvećena maestru Lovri Matačiću. Autorica Ana Vidić, pristupačnim tonom, iz suvremene perspektive progovara o dinamičnom životnom putu našeg najvećeg dirigenta.

'Nikada nisam uzurpirao sebi pravo da kažem kako je nešto dobro, a nešto loše. Postoji jedan jedini pravedni sudac, a to je vrijeme.' - kazao je maestro Lovro Matačić, a vrijeme je u njegovu slučaju pokazalo da je bio i ostao najslavniji dirigent s ovih prostora.

- To je doista bio naš najveći dirigent, štovan i znan u cijelom svijetu, a uloga Fonda Lovro i Lilly Matačić  upravo je rad i djelovanje na očuvanju njegova lika i djela – istaknuo je Josip Nalis, tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić.

Liku i djelu posvećena je i nova monografija u nakladi Fonda, objavljena 25 godina nakon monumentalne monografije Matačić  Eve Sedak.

- Cilj ove knjige je da pristup bude nešto drugačiji; možda malo, usudila bih se reći, pristupačniji čitateljima, homogeniji sadržaj koji kronološki prati život i umjetnički put Lovre Matačića – kazala je Ana Vidić, autorica monografije 'Lovro Matačić'.
 
- On je jedan od posljednjih grand seigneur, kao jedan od posljednje velike gospode, koji je velikan u svakom smislu te riječi – nadovezala se Jelena Vuković, urednica monografije.

Njegov je život bio iznimno bogat, a nova monografija bavi se svim njegovim fazama – od djetinjstva na Sušaku i angažmana u Bečkim dječacima; preko ratnih i poratnih prevrata, nastupa na brojnim inozemnim pozornicama na kojima je stekao svjetsku slavu, do povratka i rada u Zagrebu.

- Svaki nastup, svaka proba je bila doživljaj jer je on uvijek radio s emocijom... Svaki ton, svaki takt je bio ispunjen nekakvom ljepotom – prisjetila se operna diva Dunja Vejzović.

U nasljeđe je ostavio mnogo – njegovo ime danas nose dirigentska natjecanja i nagrade. U dvojezičnom izdanju, na hrvatskom i engleskom jeziku, život erudita s cjeloživotnom ljubavlju prema glazbi otvara se svjetskom čitateljstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!