15:10 / 30.05.2019.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./HRT

Nova sezona HNK-a Zagreb: 11 projekata i skuplje premijere

-

-

Foto: - / -

Drama, opera i balet zagrebačkoga HNK-a pripremaju čak 11 premijera, dogovorene su i koprodukcije s inozemnim kazalištima - a da bismo svu tu čaroliju i ugledali na sceni, trebat će i malo dublji džep.
Drama, opera i balet zagrebačkoga HNK-a pripremaju čak 11 premijera, dogovorene su i koprodukcije s inozemnim kazalištima - a da bismo svu tu čaroliju i ugledali na sceni, trebat će i malo dublji džep.

S visoko podignutom letvicom, Drama HNK u novoj sezoni nastavlja s izvedbama koje su obilježile i ovu, na izmaku. Tako će posjetitelji na velikoj pozornici vidjeti 'Antigonu' Slavoja Žižeka koju će režirati Angela Richter, redateljica rođena u Njemačkoj, čiji su roditelji podrijetlom iz Hrvatske.

- To je klasična tema koju ćemo pokušati na neki način klasično, ja bih rekla, ali i suvremeno odraditi, najavljuje redateljica Richter.

U nacionalnoj kući prvi će se put režijom 'Idiota' predstaviti Igor Vuk Torbica, a debitirat će i televizijski i filmski redatelj Dalibor Matanić s projektom 'Zbogom, Berlin'.

Još jedna zanimljivost: roman slavnog japanskog pisca Harukija Murakamija 'Kafka na žalu' režirat će ravnatelj Drame Ivica Buljan: Murakami je sigurno ekskluziva jer ovo je prvo postavljanje tog Murakamijeva romana u Hrvatskoj i u Europi, ističe Buljan.

Tu su i koprodukcije s kazalištima iz Strasbourga i Hamburga, te projketi Ivana Penovića 'Znaš li tko sam ja' i Bobe Jeličića 'Tri sestre' čiju će integralnu verziju publika vidjeti u listopadu.

Izazovi su i u Baletu: Leo Mujić priprema 'Ponos i predrasude', vraća se Vladimir Malahov, i nakon uspjeha s 'Labuđim jezerom' režira 'Orašara'.

- To je na neki način ekskluziva. Nije lako pronaći vrsnog umjetnika koji se odlučio, jer do sada nije radio niti Labuđe, niti Orašara, da to pokloni zagrebačkom baletu, komentira ravnatelj Baleta HNK Zagreb Leonard Jakovina.

Nakon 15 godina Opera na repertoaru ponovno ima dva velika naslova: To su 'Madame Butterfly' koju će režirati Andrea Cigni, a dirigent je Oleg Caetani, moj dobar prijatelji i sjajna osoba, te 'Lucia di Lammermoor' koju će režirati Pier Luigi Pizzi. Bilo ga je teško dobiti, ali smo sretni što će biti s nama, napominje dirigent i ravnatelj Opere HNK Zagreb Marcello Mottadelli.

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč i ovaj put ističe sjajne rezultate kuće koju vodi. Od posljednjih gostovanja u Wiesbadenu i Ljubljani do financijskih pokazatelja: Čini mi se da je ovo jedna od rijetkih uspješnih sezona, o čemu govore statistički podaci da smo u prva tri mjeseca ove godine bili puni u operi, drami i baletu i to jednako - 95 posto, istaknula je intendantica Vrgoč.

Dobri rezultati privlače i novu publiku. Već ima više od 2 tisuće predbilježbi za pretplatu. 3. lipnja počinje upis za stare pretplatnike, a 15. lipnja za nove. Cijena pretplate ostaje ista, osim za premijerne naslove kojih ima zaista mnogo i ekskluzivni su pa je ta pretplata u novoj sezoni gotovo dvostruko viša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!