Nove avanture gospona Fulira

02.03.2018.

18:04

Autor: V.M./A.K./HRT

default error photo
Što se dogodilo s gosponom Fulirom nakon što je kisela izraza na licu oženio tetu Minu, a Krešo Golik na odjavnoj špici napisao Kraj?
Što se dogodilo s gosponom Fulirom nakon što je kisela izraza na licu oženio tetu Minu, a Krešo Golik  na odjavnoj špici napisao Kraj?

Zanimalo je to i Relju Bašića koji je 25 godina poslije, zajedno s Borisom Senkerom, poželio oživjeti Fulira, i o njemu napisati monodramu. Nažalost, sve je ostalo samo na radnoj verziji sinopsisa, sada objavljenog u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Kakva šteta, jer svašta bismo saznali: za početak, da je brak s Minom, naravno, propao.

Gospon Fulir, najveći zavodnik hrvatskoga filma, šarmantan, uglađen, tankoćutan, besprijekornih manira i njegovane vanjštine, možda bi nam zamjerio što smo o njemu razgovarali Kod Žnidaršića na Gornjem gradu umjesto u Jägerhornu, gdje je prema njegovu mišljenju pripadao, ali kako odoljeti šarmu gostionice koja je, uz već legendarno dvorište u Basaričekovoj ulici, jedan od važnih podsjetnika na nezaboravni film Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli.

K Žnidaršiću nas je doveo nedovršeni predložak za monodramu o Fuliru, koju je Boris Senker počeo pisati s Reljom Bašićem uoči 40. obljetnice glumčeva rada, ali zbog meningitisa uzrokovanog ubodom krpelja nakon jedne šetnje Sljemenom, Relja Bašić nažalost više nije bio u stanju oživjeti Fulirov lik.

Nakon filma, Fulir se iskazao kao pravi avanturist. Iako nam je poznata njegova ljubav prema fotografiji, u Bašićevoj i Senkerovoj monodrami doznali smo da je upravo on 'malog' Tošu Dapca uveo u taj svijet. Okušao se i kao agent za razne vrste posredništava, statirao je i dublirao na filmu, bio turistički vodič, ali i dvaput u zatvoru, u čemu je kumovao mali Perica koji je u međuvremenu postao drug Perica.

Brak s Minom je, razumljivo, propao jer je, kako pišu autori, između njih zjapila 'civilizacijska provalija'. Ona se, pak, preudala, proputovala svijet i skrasila u Australiji gdje je s Franjom otvorila restoran. Iako je i Fulir kratko boravio s njima, klokani ga nisu odveć zanimali pa se vratio u Zagreb i neko vrijeme bio voditelj raznih natjecanja, pa čak i glazbeni agent milostive Šafranek.

Do današnjega dana gospon Fulir nema nasljednika i pitanje je hoće li ga ikad imati - jer takvi se šarmeri i nepopravljivi kozeri ne rađaju svaki dan: ni u stvarnom životu, ni na filmskom platnu.

Pogledajte reportažu iz emisije Pola ure kulture u kojoj su o nedovršenom nastavku avantura gospona Fulira govorili pisac i teatrolog Boris Senker i filmski kritičar i publicist Živorad Tomić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!