Nove nagrade hrvatskom filmu ‘F20’ u Ukrajini i SAD-u

01.07.2020.

17:09

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./Hina

default error photo
Hrvatski dugometražni igrani film ‘F20’ Arsena Antona Ostojića osvojio je na nedavno završenom Kijevskom filmskom festivalu nagradu ‘Najbolji europski triler’, dok je na Los Angeles Independent Film Festivalu nagrađena glavna glumica, Romina Tonković.
Hrvatski dugometražni igrani film ‘F20’ Arsena Antona Ostojića osvojio je na nedavno završenom Kijevskom filmskom festivalu nagradu ‘Najbolji europski triler’, dok je na Los Angeles Independent Film Festivalu nagrađena njegova glavna glumica, Romina Tonković.

Ostojićev film, nastao prema scenariju Hrvoja Sadarića  i produkciji Filmosaurus Rexa  izborio se na ukrajinskom festivalu za laskavu titulu u službenoj konkurenciji s 20 igranih filmova iz 15 zemalja.

U ocjenjivačkom sudu bili su švedsko-američki glumac i pisac Bo Svenson, kanadska glumica Desiree Elle, američka producentica Val Verse, brazilski snimatelj Marcelo Brasil te dvojica kineskih filmaša Wang Jie i Li Kang.

Glavna glumica Romina Tonković osvojila je Nagradu za najbolju glumicu u Los Anglelesu, što joj je prva nagrada za tu debitantsku ulogu.

- Ta nagrada je u principu, sad kad završavam Akademiju, došla kao nekakav poticaj sad na kraju. Ostao mi je još jedan ispit i nekako možemo ići dalje, kao, dobro je, izjavila je za Vijesti iz kulture glumica Romina Tonković.

Ceremonija dodjele nagrada će se održati 29. kolovoza u Raleigh studiju na Aveniji Melrose u Los Anglelesu, najavili su autori filma.

- Na stanoviti način, film je kao dijete. Vi ga stvorite, držite ga za ruku dok radi prve korake i onda ga pustite u svijet. I to vas dijete iznenadi. Nekom svojom sposobnošću, nekim svojim talentom. Tako je i s ovim filmom ‘F20’. Bio je tu, u Hrvatskoj, na određeni način, maćehinski tretiran. Ali kad je otišao u svijet, eto, u zadnjih tri, četiri mjeseca, već desetak nagrada, kaže redatelj Ostojić.

Film koji prati mladi par u noći koja se pretvara u noćnu moru tim je dvjema nagradama nastavio uspješan niz predstavljanja na međunarodnim filmskim festivalima.
Kako je Martina pobjegla s Filipom na Zrće

U svibnju je u Čileu proglašen najboljim dugometražnim igranim filmom, krajem travnja, montažer filma Dubravko Slunjski proglašen je za najboljeg montažera na međunarodnom filmskom festivalu u Indiji, a Ostojić je u ožujku nagrađen kao najbolji redatelj na manifestaciji Florence Film Awards, gdje su posebne pohvale žirija dobili i glumci Romina Tonković i Filip Mayer te grupa Mr. Albino za originalnu pjesmu za film, 'Seven Days Amongst Your Hair'.
Film 'F20' Arsena A. Ostojića nagrađen u Čileu
Također, ‘F20’ je u ožujku nagrađen i dvjema nagradama na Oniros Film Awards, gdje je Ostojić  proglašen najboljim redateljem dugometražnog igranog filma, a sam film proglašen je najboljim trilerom.

Svoje prve međunarodne nagrade, film je dobio početkom ožujka također u Indiji (za najbolju režiju te za montažu, dok je u Hrvatskoj, na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Dario Domitrović, Dušan Maksimovski, Dominik Krnjak, Tomislav Hleb).

Arsen Anton Ostojić inače priprema dugometražni animirani film: Za njega sam, evo, prošli tjedan, dobio sredstva od Češkog državnog fonda. Tako da sad počinje dugotrajni proces koji će trajati jedno 4-5 godina da se napravi dugometražni animirani film i to po scenariju pokojnog doajena Dušana Vukotića, najavljuje Ostojić.

Film ‘Kristalni otmičari’ bit će smješten u budućnosti, a njegovi će se likovi naći na novonaseljenom planetu. Kao i u dosadašnjem radu redatelja, njegov će novi film zasigurno biti zaokret u odnosu na prijašnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!