Tajne otkrivene ispod varaždinskog asfalta

07:00 / 09.04.2022.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT

Ostaci obrambenog zida

Ostaci obrambenog zida

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kraljevski grad Varaždin kroz povijest je imao svoje bedeme i opkope koji su, za razliku od zidina Staroga grada, srušeni. Ostala su jedina sjeverna vrata, poznatija kao Lisakova kula, kraj koje su ovih dana arheolozi došli do vrijednog otkrića.

Kakve se sve priče kriju ispod varaždinskog asfalta! Sasvim obični, renovacijski radovi na terasi - doveli su do neočekivanog otkrića, kaže investitor Marko Kelemenić. Prilikom kopanja došli su do nečeg tvrdog - kamenje posloženo u zid.

Zasjalo je sunce arheolozima - jer to bi kamenje moglo biti vrijedan ostatak povijesnih zidina. Pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga kaže kako pretpostavljaju da se radi o ostacima obrambenog sustava kojim je Varaždin bio okružen.

Lisakova kula, kraj koje se nalazi ovo otkriće, jedini je preostali dio varaždinskog renesansnog obrambenog sustava koji je većim dijelom srušen početkom 19. stoljeća. Sjeverna gradska vrata, sastojala su se od 2 kule od kojih je sačuvana jedna. Postojali su i zemljani bedem, vodeni ukop i most.

- Ovo se nalazi na javnoj površini. Investitor je pokazao dobru volju i grad neće imati trošak, a moći će se valorizirati kakve je zidine imao grad, kazao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Istraživanje će pokazati hoće li se nalaz izložiti javnosti ili će se samo dokumentirati za buduće naraštaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!