16:54 / 18.07.2019.

Autor: Andrijana Gregur/V.K./HRT

Novi nalazi na arheološkom lokalitetu Sošice u Đurđevcu

-

-

Foto: - / -

Na arheološkom nalazištu Sošice u Đurđevcu, jednom od najvažnijih u tom dijelu Podravine - novi nalazi.
Na arheološkom nalazištu Sošice u Đurđevcu, jednom od najvažnijih u tom dijelu Podravine - novi nalazi. Uz to, postalo je dio međunarodnog istraživanja u suradnji sa zagrebačkim Institutom za antropologiju i američkim Sveučilištem iz Misisipija.

Na ovome je mjestu pronađena jedna od najstarijih kamenih crkvi iz romaničkoga razdoblja. Tipična crkva - s atipičnim apsidama iz 12. ili 13. stoljeća.

- Groblje koje funkcionira sa crkvom se nalazi unutar i van crkve i onda se van prostora groblja razvija naselje. Crkva je zapravo središte naselja, a s obzirom da smo na groblju, njihovo stanje ovisi o geološkim uvjetima, rekao je Ivan Valent, kustos Muzeja grada Koprivnice.

U vrijeme bana Mikca u 14. stoljeću popravlja se stara i podiže nova crkva, otkrilo je ovo nalazište. A još mnoge zanimljivosti iskopali su arheolozi.

Začuđujuće dobro očuvana lubanja, kažu - vjerojatno je svećenikova. Na ovom bogatom nalazištu radi se već četvrtu sezonu. Istraživanja podupiru mjerodavno ministarstvo, Muzej grada Koprivnice i Grad Đurđevac, na čijem se području nalazište i nalazi.

- Ovo nalazište pokazuje povijesni razvoj naselja u gradu Đurđevcu, odnosno povijesni razvoj crkvi na području grada od 12. stoljeća nadalje. Sigurno da je to jako inetersantno za nas Đurđevčane, ističe Hrvoje Janči, đurđevački gradonačelnik.

Došli su ovamo i američki studenti sa svojom profesoricom, iskusnom arheologinjom za kojom su nalazišta diljem svijeta. Ovako nešto nije zatekla.

- Tražimo ovdje uzroke bolesti i zaraze. Pokušavamo otkriti je li težak bio posao koji su obavljali. Također, jako nam je zanimljivo kakva je veza između pojedinih ljudi koji su ukopani u posebnim dijelovima nekadašnje crkve, govori Anna Osterholtz, arheologinja.

Tu istraživanjima nije kraj. Nastavit će se iduće ljeto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!