10:56 / 25.04.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

Novi roman Hrvoja Hitreca o barunu Trenku

barun Trenk

barun Trenk

Foto: - / -

Nakon romana 'Kolarovi', o našoj političkoj povijesti 20. stoljeća, te 'Što Bog dade i sreća junačka' u kojem se bavi i banom Jelačićem, Hrvoje Hitrec u trećem je romanu iz tog ciklusa, pod naslovom 'Špilberk', zašao u 18. stoljeće, vrijeme baruna Trenka.
Nakon romana 'Kolarovi', o našoj političkoj povijesti 20. stoljeća, te 'Što Bog dade i sreća junačka' u kojem se bavi 19. stoljećem i banom Jelačićem, Hrvoje Hitrec u trećem je romanu iz tog ciklusa, pod naslovom 'Špilberk', zašao u 18. stoljeće, vrijeme baruna Trenka.

Hitrecov novi roman, predstavljen u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, priča je o vojniku, gospodinu, kockaru i junaku, sinu pruskog časnika barunu Trenku, koji je bio najpopularniji ratnik u tadašnjoj Europi.

Preživio je 102 dvoboja i 14 ranjavanja, ali ne i zatočeništvo u zloglasnom Špilberku. Nije to nekakva romansirana biografija baruna Trenka, nego je to roman o Špilberku, o tamnici gdje su zaglavili mnogi politički protivnici Marije Terezijepojašnjava Hrvoje Hitrec.

Za Hitreca Špilberk je zapravo druga strana medalje prosvijećenog apsolutizma. Kako je istaknuto na predstavljanju, danas je povijesni roman zbog užurbanosti i briga često zapostavljen.

Danas ljudi žive u jednom drugom društvenom okruženju i bore se za sutra. Stalno misle na egzistenciju, stalno su u ljušturi ovoga danas i zaista se nemaju vremena vraćati u prošlost,  komentira voditeljica tribine DHK-a Lada Žigo Španić.

Povijesni roman izrazito je važan i edukativan žanr koji svakako treba očuvati. Hrvoje Hitrec stvorio je napetost između već poznatih činjenica i svoje priče te izgradio posve nov portret baruna Trenka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!