Novi uspjeh "Murine": Grand Prix na festivalu u Luksemburgu

25.10.2021.

08:26

Autor: Hina/V.M.

"Murina"

"Murina"

Foto: Antitalent / HAVC

Film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Grand Prix na upravo završenom Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma (CinEast) u Luksemburgu.

- Žirijem glavne konkurencije predsjedao je poznati rumunjski redatelj Radu Jude, a nagrade su dodijeljene na svečanoj ceremoniji održanoj 23. listopada, izvijestila je PR služba filma.


Tjedan prije, na Festivalu slovenskog filma u Portorožu, "Murina" je osvojila nagradu za najbolji zvuk te nagradu Art kino mreže Slovenije za distribuciju, što će pridonijeti prikazivanju "Murine" u kinima širom Slovenije.


Film i dalje igra u hrvatskim kinima gdje se prikazuje deveti tjedan, a dosad ga je vidjelo više od jedanaest tisuća gledatelja.


Kako se ističe u priopćenju, najnovija priznanja filmu Antonete Alamat Kusijanović nastavljaju se na velik uspjeh koji je "Murina nedavno ostvarila na američkom festivalu Hamptons osvojivši nagradu za najbolji film, kao i izniman uspjeh u Cannesu gdje je film premijerno prikazan prošlog ljeta te je nagrađen kao najbolje debitantsko ostvarenje (Camera dOr).


Murina je dosad prikazana na 20 filmskih festivala u svijetu, a slijede projekcije na slovenskom LIFFE-u te brojnim festivalima među kojima se ističu Tokyo International Film Festival, Sevilla Film Festival, Golden Horse Film Festival, Leiden Film Festival te Slobodna zona u Beogradu.


Glavne uloge u filmu koji prikazuje složeni odnos oca i kćeri tinejdžerke na jednom dalmatinskom otoku ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela.


Uz redateljicu scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélne Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača.


Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer filma za Hrvatsku je tvrtka Antitalent.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!