Novinarska premijera serije Područje bez signala

20.12.2021.

19:26

Autor: HRT

Ekipe serije "Područje bez signala"

Ekipe serije "Područje bez signala"

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nakon osvojene nagrade za Najbolju seriju u programu International Panorama na festivalu Series Mania u Lilleu te Nagrade publike na Seriencamp Festivalu u Münchenu, serija Područje bez signala autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića stiže i pred hrvatske gledatelje. Prva epizoda bit će premijerno emitirana u ponedjeljak, 27. prosinca, na Prvom programu HTV-a u 21:05. U povodu toga u Kaptol Boutique Cinema & Baru, nakon upriličene projekcije prve epizode, uslijedila je i konferencija za medije, na kojoj su prisustvovali autori i protagonisti serije, a kojima se pridružio i Robert Perišić, pisac istoimena romana (Sandorf, 2015.) na kojemu je serija utemeljena.

Tom je prilikom Ankica Jurić Tilić, autorica i producentica serije, govorila o izazovima adaptacije spomenuta romana, istaknuvši da joj je to jedan od najboljih hrvatskih romana u posljednja tri desetljeća. Usto, izrazila je i uvjerenje kako je "duša" romana zaživjela i u seriji, a da je pritom ideja zajedništva i nade dobro prenesena. Dalibor Matanić, drugi autor i redatelj serije, naglasio je da im je trebalo puno vremena da pronađu novi filmski jezik, a da poštuju knjigu. Osim na iskustvo rada s glumcima iz različitih država, osvrnuo se i na samu temu serije – trčanje za profitom pri čemu se olako zaboravlja što znači biti doista čovjek.

Ankica Jurić Tilić i Dalibor Matanić

Ankica Jurić Tilić i Dalibor Matanić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U nastavku razgovora, koji je moderirao Mario KozinaJovana Stojiljković i Tihana Lazović te Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović i Goran Bogdan, uz svoja iskustva sa snimanja u Hrvatskoj, Finskoj i Maroku, skrenuli su pozornost na spektar likova koji se pojavljuju u Području bez signala - poduzetnike koji se pokušavaju snaći u post-tranzicijskim problemima na ovim prostorima i idealiste prisiljene prihvatiti propast svojih ideala, složivši se kako je možda i najveća vrijednost serije što su velike ideje i značajni događaji ispričani kroz priču i vizuru tzv. običnih ljudi.

Ekipa serije Područje bez signala

Ekipa serije Područje bez signala

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Podsjetimo, serija pripovijeda o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljeni gradić, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegova introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera i bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Svaka od epizoda nazvana je po jednom od ovih likova.

Ekipa serije Područje bez signala

Ekipa serije Područje bez signala

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U seriji nastupaju i Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković i mnogi drugi. Scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Selena Orb, a majstorica maske je Mojca Gorogranc Petruševska.

video thumb

Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju producirala zagrebačka Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Serija je najvećim dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije, a proizvodnju je podržala i Kreativna Europa. Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su pak podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu te Series Mania u Parizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!