20:13 / 23.10.2020.

Autor: Sanja Šegedin-Miriovsky/Jana Haluza/HRT

Novo doba, nova Carmen

-

-

Foto: - / -

Opera u doba pandemije mogao bi biti zajednički nazivnik svih elemenata prve ovosezonske premijerne produkcije Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Nakon 3 godine zagrebačka Opera večeras ponovno uprizoruje najpoznatije i najizvođenije operno djelo svih vremena "Carmen". No, umjesto španjolskog folklora i zavodljive Ciganke, redateljsku okosnicu produkcije vodi snažna psihološka drama.

Opera u doba pandemije mogao bi biti zajednički nazivnik svih elemenata prve ovosezonske premijerne produkcije Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Smanjenim sastavom orkestra i zbora dirigira ravnatelj Zagrebačke opere Marcello Mottadelli.

- Sretni smo što smo jedna od rijetkih otvorenih kazališnih kuća u Europi i možemo operu raditi ne samo koncertno nego i scenski. To je velika sreća i veoma smo motivirani, istaknuo je.

Suprotno očekivanjima ljubitelja tradicionalne opere, produkcija je to bez romantike i španjolskog kolorita, potpuno ogoljene scenografije. Na novo čitanje slavnog djela svoje nacionalne opere odlučio se omiljeni zagrebački gost-redatelj, francuz Arnaud Bernard.

- To sam mogao učiniti upravo zato što je riječ o snažnom djelu koje svi dobro poznaju. Publika zna radnju, situacije, likove. Da radimo neku manje poznatu operu, ovakvo čitanje bez vizualne podrške ne bi bilo moguće, istaknuo je.

Okosnica režije proizlazi iz snažne osobnosti zagrebačke nacionalne prvakinje Dubravke Šeparović Mušović koja iz uloge Carmen izvlači psihološku dramu.

- Za mene je to položaj žene u današnjem društvu, za mene je ova Carmen koja potiče na suprotstavljanje, na borbu za sebe, ističe mezzosopranistica, prvakinja Opere HNK.

Lirske trenutke u operi donosi nova zvijezda zagrebačkog opernog ansambla, sopranistica svjetskoga glasa Lana Kos koja ulogu Micaele sada prvi put tumači u Zagrebu.

- Obožavam tu ulogu zaista, svaki put se veselim kad ju pjevam. Mislim da je ovo treći, četvrti, peti put u mom životu. Prekrasna, rekla bih stvarno jedna luksuzna uloga, istaknula je.

Toreadora Escamilla utjelovljuje bariton Siniša Hapač, a jedini gostujući pjevač u podjeli gruzijski je tenor Mikheil Sheshaberidze u ulozi Don Josea. Hoćemo li u novom normalnom prihvatiti novu Carmen, pokazat će publika nakon premijere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!