Novo europsko ruho Palače Moise

11.01.2018.

15:47

Autor: Odri Ribarović / V.M.

-

-

Foto: - / -

Obnova renesansne Palače Moise u središtu grada Cresa pri samom je kraju - dobit će svoje novo europsko ruho vrijedno više od 30 milijuna kuna i najkasnije će do rujna ove godine postati dio Sveučilišta u Rijeci.
Obnova renesansne Palače Moise u središtu grada Cresa pri samom je kraju. Ta palača, koja je pripadala istoimenoj plemićkoj obitelji povezanoj sa slavnom creskom obitelji Petris, dobit će svoje novo europsko ruho vrijedno više od 30 milijuna kuna. Najkasnije do rujna ove godine postat će dio Sveučilišta u Rijeci; centar znanja i mladosti te novog života na otoku Cresu.

Među creskim krovovima, uzdiže se i obnavlja palača Moise. Skela je napokon skinuta jer je nova 2018. - godina njezina dugo čekanog povratka u javnost. Kroz već dogovorenu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci postat će centar cjeloživotnog učenja te društvenih i humanističkih znanosti.

Očekujemo studente i profesore, te visoku razinu kvalitete koju će oni donijeti svojom prisutnošću. Radi o iznosu od preko 4 milijuna eura koji su došli što od europskih fondova, što od Ministarstva kulturenapominje vijećnik Grada Cresa Josip Pope. Iznos je to koji je jednak godišnjem proračunu grada Cresa. Gledamo na to kao na jedan novi program koji će privlačiti ljude tijekom cijele godine i nadam se da će i teme koje će obrađivati biti vezane za Cres i da će ljudi koji će tu boraviti - privući i druge,  kaže Sanja Živanović, direktorica Turističke zajednice grada Cresa.

Palača Moise stara 500 godina - najveća je renesansna građevina u Cresu, i jedna od najvećih na našem dijelu Jadrana. Buduća namjena palače nas jako veseli, a isto tako veseli i činjenica da će jedna tako prekrasna palača biti u javnoj funkciji,  ističe ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato.

Njezinu sanaciju, adaptaciju i prenamjenu poduprlo je Ministarstva kulture u partnerstvu s Europskom komisijom i Vijećem Europe radi oživljavanja vrijedne arhitektonske i arheološke baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!