Novo poglavlje u umjetničkom stvaralaštvu Nenada Sovilja

08.09.2023.

10:05

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

18 godina karijere Nenad Sovilj obilježio je sinoć otvorenom izložbom "Genesis" u Galeriji Klovićevi dvori. Riječ je o radovima kojima se Sovilj želi odmaknuti od predodžbe da je isključivo dizajner luksuznog nakita.

Cjeloživotna fascinacija antičkom mitologijom i nedavno putovanje u Grčku inspirirali su Nenada Sovilja da počne ispisivati potpuno novo poglavlje u svojem umjetničkom stvaralaštvu. 

- Ideja je bila pričati o društvu i njegovoj genezi, na filozofskoj i povijesnoj razini, a tu je i ona psihološka jer se radi i o mojoj genezi. Bilo mi je zabavno i maštovito pričati o postanku svijeta i perspektivi grčke mitologije, izjavio je Sovilj za Vijesti iz kulture.

Nenad Sovilj

Nenad Sovilj

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Izložba je podijeljena u 5 tematskih cjelina unutar kojih autor vješto primjenjuje i povezuje različite stilove, tradicionalne zlatarske i draguljarske tehnike te moderne tehnologije i prepoznatljiv sofisticirani dizajn.

U suradnji s keramičarom i kiparom Branimirom Bobanom predstavio je i liniju porculana:

- Ja sam se bavio čistom formom i dizajnom keramike, a Nenad je onda osmislio motive koji se prikazuju. To je zapravo prva kolekcija. Tema je stvaranje Pegaza, rekao je Boban.

Pomičući vlastite granice, Nenad Sovilj izradio je i oblikovao senzualnu i zanimljivu izložbu dajući nam do znanja da je ovo samo prvo poglavlje jedne nove priče.

Galerija
"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT
"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Genesis", Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!