Novogodišnji koncert u Beču pred manjom publikom i bez kancelara

01.01.2022.

10:36

Autor: M.M./HRT/Hina

Novogodišnji koncert u Beču pred manjom publikom i bez kancelara

Novogodišnji koncert u Beču pred manjom publikom i bez kancelara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tradicionalni novogodišnji koncert u Beču održat će se pred znatno manjom publikom, a na njega neće doći ni austrijski kancelar Karl Nehammer. 

- Ova teška situacija zbog pandemije traži mnogo od svih nas, pa mislim da bi moj dolazak poslao krivi signal, napisao je Nehammer na Facebooku, dodavši kako će koncert pratiti na televiziji.

Usprkos manjem broju ljudi koji će slušati koncert uživo, dirigent Daniel Barenboim rekao je kako je sretan što se događaj neće održati pred praznim gledalištem. Poručio je kako želi podsjetiti ljude na važnost glazbe, piše agencija dpa.

- Nadam se da će inspirirati neke od političara diljem svijeta da doista promisle o važnosti duhovne potrebe stanovništva za glazbom, rekao je.

Taj će 79-godišnji maestro dirigirati Bečkom filharmonijom po treći put, nakon koncerata 2009. i 2014. godine. Koncert se prenosi u 92 države.

Prošle godine dirigent je bio Riccardo Muti, a filharmonija je pred praznim gledalištem izvodila polke i valcere.

Broj gledatelja ove je godine u zadnji čas ograničen na tisuću ljudi, zbog čega 700 onih koji imaju kartu ipak neće moći slušati koncert. Mjesto za njih bit će rezervirano na izvedbi sljedeće godine.

Prema najnovijim pravilima u Austriji, događajima s više od tisuću uzvanika mogu prisustvovati samo oni koji su primili 'booster' dozu cjepiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!