14:33 / 09.04.2020.

Autor: V.M./Hina/HRT

Novosti iz virtualne kulture: ‘Ciganin, ali najljepši’, ‘20.000 milja…' i Doku-izolacija

'Ciganin, ali najljepši' (foto: HNK Zagreb)

'Ciganin, ali najljepši' (foto: HNK Zagreb)

Foto: - / -

HNK u Zagrebu nudi hit predstavu ‘Ciganin, ali najljepši’, Dječje kazalište Dubrava donosi ‘20.000 milja pod morem’, Restart nove dokumentarce, a HNK Zajc pjesmu u povodu godišnjice rođenja Ivana Matetića Ronjgova.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nudi hit predstavu ‘Ciganin, ali najljepši’, Dječje kazalište Dubrava donosi predstavu ‘20.000 milja pod morem’, Restart tri nova popularna dokumentarca, a HNK Zajc iz Rijeke pjesmu u povodu godišnjice rođenja Ivana Matetića Ronjgova.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoj program online predstava ‘Kazalište u vašim domovima’ nastavlja u subotu, 11. travnja, prikazivanjem na YouTubeu hit predstave ‘Ciganin, ali najljepši’ u režiji Ivice Buljana.

- Veliku ansambl predstavu temeljenu na istoimenu romanu Kristiana Novaka o zabranjenoj ljubavi između zrele žene i mlađahnog Roma, političkim skandalima i migracijskoj krizi, do sada je vidjelo gotovo četrdeset tisuća gledatelja na izvedbama u HNK u Zagrebu te na gostovanjima u Beogradu, Ljubljani, Mariboru, Splitu, Rijeci, Brijunima i Slavonskom Brodu, stoji u najavi.
Veliki vodič kroz virtualnu ponudu hrvatskih kazališta Time se slava popularnog Novakova romana proširila među kazališnom publikom koja je dvoranu HNK-a od premijerne izvedbe, na samom kraju 2017. godine, punila do posljednjega mjesta.

- Angažirana, žestoka, nježna, na trenutke komična, ova predstava ogledalo je našega vremena i urezuje se u memoriji publike kao vrhunski umjetnički doživljaj, rekao je redatelj Buljan, ravnatelj Drame zagrebačkog HNK -a, pohvalivši ansambl Drame HNK u Zagrebu koji je udahnuo život toj socijalnoj melodrami.

Priča o ljubavi mladoga Roma Sandija (Filip Vidović) i žene srednjih godina Milene (Nina Violić) prati tragičan put migranata iz Bliskog Istoka koji se prekida na šengenskoj granici uz seoske intrige u Međimurju.

- Alma Prica nastupa u ulozi Albine, Krešimir Mikić utjelovljuje Inspektora Buleta..., a svi glumci impresivno dočaravaju mrežu kompleksnih međuljudskih odnosa, reprezentirajući likove poput policajaca, izbjeglica, inspektora, frizerki, romskog starješine, romskih kriminalaca, oslikavajući istodobno vjerno ozračje međimurske sredine, ističe se u najavi.

Predstava će biti dostupna za gledanje na YouTube kanalu 24sata:Predstava za djecu ‘20.000 milja pod morem’ online za uskrsni vikend

Dječje kazalište Dubrava
pripremilo je online program za svoje male gledatelje za vrijeme trajanja mjera suzbijanja širenja koronavirusa, koji na YouTube kanalu kazališta od petka do ponedjeljka, 10. do 13. travnja, donosi predstavu ‘20.000 milja pod morem’ u režiji Marija Kovača.

Predstava, premijerno postavljena u svibnju 2018., inovativnim i maštovitim scenskim rješenjima za sve one željne putovanja, pustolovina i novih spoznaja dočarava ljepote znanstvenih zemljopisnih otkrića iz dječjeg književnog klasika napisanog 1869., francuskog pisca romana za djecu i odrasle, pionira znanstvene fantastike Julesa Verna.

- Tragajući za neobjašnjivim podvodnim fenomenom naši junaci započinju priču kao zarobljenici u podmornici Nautilus, čiju posadu predvodi enigmatični kapetan Nemo. Daljnje pustolovine vode ih podmorjem oko cijele zemaljske kugle, stoji u najavi.

U iščekivanju povratka na kazališnu pozornicu, Dječje kazalište Dubrava omogućit će predstavu online dostupnom za uskrsni vikend, a bit će aktivna na Youtube kanalu kazališta od petka, 10. travnja, u 18 sati, do ponedjeljka, 13. travnja, u 18 sati.

Predstava je selektirana na Festival dječje umjetnosti u Sarajevu, koji će se ove godine održati u virtualnom obliku.Restart u kampanje doku-izolacije nudi tri nova popularna filma

Producentska kuća Restart pokreće u okviru kampanje za mjere doku-izolacije, novu akciju kojom nudi tri popularna naslova, priopćeno je u srijedu iz Restarta.

Pored 20 besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net, moguće je pogledati biografski dox 'Ptica na žici', snimljen tijekom europske turneje Leonarda Cohena 1972. godine. Bit će dostupan 48 sati besplatno počevši od jučer, 8. travnja.

Iako je redatelj Tony Palmer film dovršio 1974., Cohen je odlučio stopirati njegovo prikazivanje smatrajući ga previše kontroverznim. Gotovo četrdeset godina vjerovalo se da je original trajno izgubljen, sve dok menadžer Franka Zappe slučajno nije pronašao desetke prašnjavih kutija s natpisom Bird on Wire.

Restauracija je trajala godinama, a film je u konačnici sastavljen od tri tisuće oštećenih fragmenata. Njegovo prikazivanje prije smrti je odobrio i sam Cohen, naglasivši kako mu je drago da je taj nesporazum napokon riješen.

- Uz nisku naknadu bit će dostupna još dva popularna naslova: biografski film 'Stieg Larsson Čovjek koji se igrao vatrom' te glazbeni dox 'Carmine Street Guitars', priopćeno je iz Restarta.

Riječki HNK: pjesma u povodu 140. godišnjice rođenja Matetića Ronjgova

Članovi muškog opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca snimili su u uvjetima razdvojenosti skladbu Ivana Matetića Ronjgova ‘Bilo vavik veselo’, dan uoči 140. godišnjice rođenja ovog skladatelja, 10. travnja, objavio je riječki HNK.

- Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a cappella literature, ističe se.

- Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su i riječi samog skladatelja - pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna, navodi HNK.

Ivan Matetić Ronjgov rođen je u zaseoku Ronjgi u općini Viškovo pokraj Rijeke. Završio je učiteljsku školu u Kopru, gdje stječe prva glazbena znanja. Djelovao je kao učitelj u mnogim istarskim mjestima. Za vrijeme Prvog svjetskog rata kratko je vrijeme studirao glazbu u Beču, te od 1919. do 1921. godine studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon studija živi i radi u Sušaku kao nastavnik pjevanja na gimnaziji.

Godine 1923. osniva privatnu muzičku školu u Sušaku, odnosno današnjoj Rijeci. Od 1925. do 1938. godine je tajnik Muzičke akademije u Zagrebu, a nakon Drugog svjetskog rata profesor glazbenog folklora u toj ustanovi.

Fiksirao je istarsku ljestvicu, tonski niz od šest tonova i polutonova što mu je omogućilo bilježenje narodnih pjesama istarskog i kvarnerskog kraja te skladanje u tom duhu. Objavio je nekoliko radova o muzikološkim istraživanjima i zabilježio i obradio mnogo zapisa narodne glazbe. Autor je brojnih skladbi i zborskih djela.

Matetićeva skladba može se poslušati na Facebook stranici HNK Ivana pl. Zajca.


  Predstava za djecu ‘20.000 milja pod morem’ online za uskrsni vikend

Dječje kazalište Dubrava

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!