NSK odabrao najljepše oblikovane hrvatske knjige objavljene u 2021.

04.01.2022.

21:58

Autor: Hina/I.B.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu zaključila je natječaj 'Hrvatska lijepa knjiga 2021.' za najljepše oblikovanu hrvatsku knjigu objavljenu u 2021., a od pristiglih 175 izdanja izabrano je njih 17, objavila je NSK.

Natječaj 'Hrvatska lijepa knjiga za 2021.' NSK je raspisala na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst, radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu 'Best Book Design from all over the World', koja će se održati tijekom trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu 'Book Art International', koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo 175 izdanja od kojih je Ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademski slikar grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar grafičar Danijel Srdarev, prof. dr. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, djelatnica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 17.

Izabrane knjige NSK je naveo abecednim redom.

To su "A PUNCH IN THE EYE" Sanje Iveković, koja je i autorica ilustracija. Grafičko oblikovanje potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović. Nakladnik je Oaza Books.

Knjiga "BIZARNE PRIPOVIJESTI" Olge Tokarczuk. Dizajn/Grafičko oblikovanje izradile su Klara Rusan/Maja Glušić, a nakladnik je Fraktura.

"DANTE: ROMAN O NJEGOVU ŽIVOTU" čiji je autor Marco Santagata, ilustracije je izradio Giotto di Bondone, a grafičko oblikovanje Nikša Eršek. Nakladnik je Sandorf.

Knjiga "DIVNI SVIJETE, GDJE SI" Sally Rooney. Dizajn/grafičko oblikovanje potpisuju Hana Vrca/Maja Glušić, a nakladnik je Fraktura.

"DRVOLAŠI" Tihomira Dunđerovića. Grafički ju je oblikovao Hrvoje Duvnjak, a nakladnik je Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo.

"FIUME FANTASTIKA", autora Vedrana Mimice, Maroja Mrduljaša i Idisa Turata. Grafičko oblikovanje potpisuju Maša Poljanec i Leo Kirinčić, a nakladnik je Sveučilište u Rijeci i Oaza Books.

Među najljepše oblikovanim hrvatskim knjigama u 2021. je i "KARTOGRAFIJA LJUBAVI: DUNAVOM" Helene Sablić Tomić. Grafičko oblikovanje izradila je Ana Pojatina, a nakladnik je Naklada Ljevak.

Slijedi knjiga "MALE SMRTI" Ivane Sajko. Dizajn/Grafičko oblikovanje izradile su Klara Rusan/Maja Glušić, a nakladnik je Fraktura.

Izabrana je i knjiga "MOJA BAKA NE ZNA TKO SAM" Ive Bezinović-Haydon. Ilustracije potpisuje Hana Tintor, a grafičko oblikovanje Ana Vujasić. Nakladnik je Ibis grafika.

Slijedi "OLUJNI KOMPAS" Željka Brguljana, koji je i autor ilustracija. Grafičko oblikovanje potpisuje Mario Aničić, a nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Željko Brguljan.

Izabrana je i knjiga "PAGRADOTOK" Damira Fabijanića, koji ju je i grafički oblikovao. Nakladnik je FAB d.o.o.

Slijedi "PICCOLA CON PICCOLO" Brune Mezića. Ilustracije i grafičko oblikovanje izradila je Klasja Habjan. Nakladnik je Mala zvona.

Zatim "RONJENJE NA DAH" Miroslava Mićanovića. Grafičko oblikovanje potpisuje Bestias, a nakladnik je Meandar Media.

Također "THE NO.1 BIRDTAILING DETECTIVE AGENCY" Marka Pogačara. Ilustracije je izradio Stefhany Yepes Lozano, grafičko oblikovanje Nina Bačun i Roberta Bratović, a nakladnik je Oaza Books.

Odabrana je i knjiga "TIŠINE" Nikoline Manojlović Vračar, koja je i autorica ilustracija. Grafičko oblikovanje potpisuje Zrinka Horvat, a nakladnik je Mala zvona.

Slijedi znanstvena monografija "ZADAR OBNOVA I IZGRADNJA NAKON RAZARANJA U DRUGOME SVJETSKOM RATU" autorice Antonije Mlikota. Monografiju su grafički oblikovali Željka Sambolek Mikota i Tea Pavić, a nakladnik je Školska knjiga.

Među odabranim najljepše oblikovanim hrvatskim knjigama objavljenim u 2021. je i zbirka poezije "ZALJUBLJENA U ČITAV SVIJET" autorice Olje Savičević Ivančević. Ilustracije je izradila Ana Kovačić, knjigu je grafički oblikovala Tea Pavić, a nakladnik je Školska knjiga.

U ovogodišnjem izboru nismo željeli uzimati u obzir rješenja prethodno poslanih odabira, a rukovodili smo se inventivnošću pristupa koji slijedi duh današnjeg vremena, istaknula je dr. Nives Tomašević, članica stručnog ocjenjivačkog suda.

Nakon međunarodnog natječaja i izložbe 'Best Book Design from all over the World' i izlaganja na sajmu u Frankfurtu u okviru izložbe 'Book Art International', odabrane hrvatske knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu, koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!