O konzumerizmu, medijima i ekologiji u MSU-u

03.09.2021.

13:00

Autor: Danijel Despot/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Izložba Sebastijana Dračića

Izložba Sebastijana Dračića

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Sebastijan Dračić je jedan od najistaknutijih predstavnika akademskih slikara srednje generacije, a večeras, u petak 3. rujna, u 19 sati, predstavlja svoju dugoočekivanu izložbu "Kob!. Nakon sedam godina pauze Dračić će javnosti predstaviti devet novih slika, koji je nastavak uspješnog ciklusa Sivo.

Izložba "Kob" je inspirirana motivima distopije i utopije, a obrađuje teme koje obilježavaju našu današnjicu kao što su konzumerizam, masovni mediji i ekologija. 


Izložba će biti postavljena do 27. rujna i događaj je koji će na svojevrsan način lansirati sezonu izložbi ove jeseni u Zagrebu.


Uoči otvorenja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska među prvima je razgledala izložbu u MSU gdje su ih dočekali autor Sebastijan Dračić i kustosica izložbe Martina Munivrana:

Od pejzaža i mrtve prirode do akta


Nova djela, ulja na platnu predstavljaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta. Po riječima samog umjetnika, tematika Kobi obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati, kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam.


- Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi, objasnio je.


Ideju za naziv ciklusa dobio je iz poeme "Smrt Smail-age Čengića" u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob. 


- Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu, dodao je.


Sebastijan Dračić (Zagreb, 1980.) završio je 2006. zagrebačku Akademiju završio u klasi prof. Zlatka Kesera, i već je tada svrstan među najperspektivnije umjetnike suvremenog hrvatskog slikarstva. Izlagao je na desetak samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji.


Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. te osvojio brojna priznanja i nagrade.


Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu, te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Martina Munivrana, kustosica izložbe, podsjeća kako se umjetnik, prisutan na sceni više od petnaest godina, nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene.


- Novim ciklusom slika vrlo zanimljivog naziva Kob, umjetnik tematski propituje aktualnost vremena i promjene koje one donose. Kroz seriju od devet novih radova Dračić želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima, napomenula je.


Kako je ocijenila, riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i koji otvaraju mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje, kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!