O svojim pogreškama Saša Petar napisao knjigu

10.12.2018.

11:15

Autor: E.L.S./S.B./HRT

default error photo
Griješimo svi, svakodnevno. Kako priznati pogreške, kako učiti na njima i ne tražiti ih baš uvijek, najčešće kod drugih, objasnio je profesor Saša Petar.
Jedina prava pogreška je ona iz koje ništa ne naučimo. Rekli bismo da je to maksima koje se držao i sveučilišni profesor Saša Petar iz Zagreba u nedavno objavljenoj knjizi "Kako uspjeti zahvaljujući pogreškama". Nastala je, kaže, kao posljedica godina života, brojnih knjiga i pogrešaka koje je napravio.

"Za mene je pogreška način učenja. Zbog toga je jeftinije, recimo to tako, i manje boli ako učite, ako slušate starije, da biste iz njihovih pogrešaka naučili što treba napraviti a što ne", savjetuje profesor Petar.

Važno je i to kako gledamo na pogreške, kaže. "Prvi stav - 'pa nije bitno, dogodila se pogreška, idemo dalje, moj Bože, što se može'. I onda praktički pogreška postane obrazac ponašanja. Druga suprotnost tome je svaku, i najmanju moguću pogrešku, kažnjavati odmah u startu, istog trenutka", objašnjava profesor i savjetuje: "Pogreška je nešto što je vrlo ljudski".

Također smo i kao društvo, ističe prof. Petar, skloni tražiti tuđe pogreške. Ne postoji čovjek koji zna sve, važno je slušati druge i poštovati njihovo znanje jer što više znamo, manje ćemo griješiti. I kada pogriješimo, važno je priznati svoje pogreške, mijenjati sebe i imati pozitivan odnos prema drugima kako bismo svi zajedno postali zdravije društvo.

Prof. Saša Petar voditelj je projekta Pametna špica. Napisao je 28 knjiga iz područja ekonomije i komunikacijskih vještina, jedna od njih je i "Kako uspjeti zahvaljujući pogreškama". Pogriješiti možemo na više načina, ali ispraviti pogrešku samo na jedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!