Obilježavanje 100. obljetnice Muzičke akademije u Zagrebu

16.10.2021.

21:47

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Počelo obilježavanje 100. obljetnice Muzičke akademije u Zagrebu

Počelo obilježavanje 100. obljetnice Muzičke akademije u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski počelo je obilježavanje 100. obljetnice Muzičke akademije u Zagrebu - najveće i najstarije visokoškolske glazbene ustanove u Hrvatskoj, koja je iznjedrila niz velikana i umjetnika svjetskog ugleda. Tim povodom okupili su se studenti, diplomanti i njihovi profesori.

Proslava je počela koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra muzičke akademije. 

Na repertoaru su djela naših slavnih skladatelja Stanka Horvata, Milka Kelemena i Natka Devčića, koji su trajno zadužili hrvatsku glazbenu povijest 20 stoljeća, a prije toga bili su studenti glazbene akademije.

Koncertom ravna hrvatski dirigent svjetskoga sjaja, maestro Nikša Bareza, koji ovim nastupom obilježava 60 godina od završetka studija dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

- Naši muzikolozi pripremaju veliku monografiju i sve će ići sa mnogo koncerata i različitih projekata. Završit ćemo obilježavanje međunarodnim udaraljkaškim natjecanjem -  Ritmofonija, gdje će u finalu natjecatelje pratiti zagrebačka filharmonija, Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!