Obilježavanje 100. rođendana Đure Pulitike

16.12.2022.

20:40

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/HRT/A.S.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik velika retrospektivna izložba

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik velika retrospektivna izložba

Foto: Dnenvik / HRT

U povodu 100-te godišnjice rođenja dubrovačkog slikara Đure Pulitike u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je velika retrospektivna izložba. Brojka od 193 slika i 85 crteža prikazuju njegov stvaralački put od tridesetih godina prošlog do početka ovog stoljeća.


Uz Antuna Maslu s kojim je prijateljevao Đuro Pulitika istaknuti je predstavnik dubrovačkog kolorizma.

- Ja ga doživljavam kao posljednjeg slikara uzmimo tako među posljednjim slikarima klasične dubrovačke škole, odnosno dubrovačkog slikarskog kruga, rekao je Zdenko Tonković, koautor izložbe.

Rođen na Bosanci iznad Dubrovnika, kao seosko dijete došao je u doticaj s Kostom Strajnićem. On u njemu opaža izrazit talent i poučava ga slikarstvu,a 1941. godine upisao je akademiju u Zagrebu, no zbog teških prilika vraća se u Dubrovnik i tek nakon rata dovršava studij u Cetinju. Njegov stvaralački put kreće od mrtvih priroda i gradskih vizura, no slikarski nerv vraća ga na Bosanku, gdje razvija kolorističke pejzaže. Slike gradskih ulica, pa i onoga iza škura, interijera s kapetanima i aktovima, dio su njegove posve dubrovačke priče.

- Mislim da se bogatstvo tog njegovog opusa može iščitat iz 50-e, 60- e. Znači godine traženja a onda taj zreli period sedamdesete s tim raspjevanim koloritom, kazala je Rozana Vojvoda, koautorica izložbe.

Dubrovčani se još sjećaju nezaboravnih druženja u njegovu ateljeu u tvrđavi svetog Ivana.

- Tamo mi je bila baza znači ja sam čitala tekstove, a on je navijao klasičnu glazbu i slikao to je nezaboravno, rekla je glumica Milka Podrug Kokotović.

Na izložbi uz slike prvi su put predstavljeni i njegovi crteži.

- U kojima možemo vidjeti kako je on gradio kompoziciju, kako je promišljao detalje oduzimao, dodavao kako bi kasnije prenio na sliku odnosno ulje na platno, kazala je Jelena Tamindžija, koautorica izložbe.

U svakom slučaju, želite li otkriti cjelovito Pulitikino slikarstvo, ova izložba pravo je mjesto za to. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!