11:20 / 07.04.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Obilježen Hrvatski dan fotografije: ‘Vrijeme ekstrema'

-

-

Foto: - / -

Na jučerašnji dan 6. travnja 1839. u ‘Danici ilirskoj’ objavljen je članak o ‘najznatnijem odkritju’, odnosno o otkriću procesa koji je poslije dobio ime fotografija. Od 2017. taj se dan obilježava se kao Hrvatski dan fotografije.
Na jučerašnji dan 6. travnja 1839. u ‘Danici ilirskoj’ objavljen je članak o ‘najznatnijem odkritju’, odnosno o otkriću procesa koji je poslije dobio ime fotografija. Od 2017. taj se dan obilježava se kao Hrvatski dan fotografije.

Uz podnaslov 'Vrijeme ekstrema' na intrnetu je postavljena ULUPUH-ova izložba ‘Vizura 2020’ u sklopu koje se virtualno predstavljaju članovi Sekcije za fotografiju i njihovi američki kolege iz fotografske platforme ‘Fotolusida’. U ovo doba ekstrema i izolacije izložbom žele podržati jedni druge, ali i publiku da izdrži.

- Jako sam uzbuđena jer smatram da je umjetnicima posebno važno doći do međunarodne publike. S obzirom na ovu situaciju u kojoj danas živimo i izolaciju drago mi je da smo se na ovaj način okupili, kaže fotografkinja Karen Navarro iz SAD-a.

Fotograf Nicoló Sertorio, također iz SAD-a, poslao je pozdrave iz karantene svojeg studija u Oaklandu u Kaliforniji: Želim zahvaliti timu zagrebačke izložbe jer su me uključili. Sudjelujem sa svojom novom serijom fotografija koja se na više razina bavi betonskim zidovima u mojem susjedstvu. Nadam se da ćete uživati koliko sam i ja snimajući, rekao je Sertorio.

Američka fotografkinja Yvette Marie Dostatni u izložbu se uključila fotografijama koje je načinila na dvije konvencije: Projekt sam započela jer smatram da su ljudi u digitalnoj eri postali otuđeni. Sada se dogodio ironičan obrat jer nas tehnologija sada približava jedne drugima, smatra Dostatni.

Autor virtualnog postava izložbe je Janko Belaj, a autorica koncepcije, selektorica i kustosica izložbe je Draženka Jalšić Ernečić koja podsjeća da je fotografska zajednica razdvojena, ali složnija i jača nego ikad.

- Tvrdoglavost i zajednički problemi i teme su nas zbližili na ovoj maloj velikoj izložbi, poručila je Jalšić Ernečić.

Izložbu 'Vizura 2020 - vrijeme ekstrema' možete pogledati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!