20:31 / 15.10.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Obilježen "Mjesec hrvatske knjige" i "Godina čitanja"

Počelo obilježavanje "Mjeseca hrvatske knjige"

Počelo obilježavanje "Mjeseca hrvatske knjige"

Foto: Dnevnik / HRT

U Požegi je svečano počelo središnje obilježavanje "Mjeseca hrvatske knjige", nacionalne priredbe koja promiče kulturu čitanja i očuvanja hrvatske književne baštine i jezika. Organizirana je u "Godini čitanja" uz fokus na naše autore i čitanje na materinskom jeziku.

Promičući čitanje i vrijednost knjige, ova nacionalna priredba nije slučajno otvorena u srcu Slavonije - Požegi. Gotovo dva stoljeća knjižničarske baštine u ovom gradu okrunjeno je novim velebnim zdanjem.

U najboljem svjetlu predstavlja koncept suvremene, hrvatske knjižnice kao kulturnog središta grada.

- Tristo devedeset i sedam organiziranih događanja od 15. ožujka otkad smo otvorili vrata, pa do danas, naših događanja, ali i u suradnji s udrugama i pojedincima iz naše zajednice i to događaja koji potiču knjigu, čitanje ili educiraju, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

Pod motom "Ajmo hrvati se s knjigom" ovogodišnja priredba u fokus stavlja hrvatsku književnu baštinu, jezik i autore. Ministarstvo kulture ne potiče samo njih nego subvencionira i nakladnike, prevoditelje, ilustratore.

- Financiramo sve segmente knjižnih lanca, jer je potpuno jasno da ovako brojčano malo tržište traži ozbiljne subvencije da bismo mogli imati raznoliku književnu ponudu i tu je uloga Ministarstva kulture nezamjenjiva, poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nezamjenjiva je i u velikim projektima poput gradnje i opremanja novih knjižnica kao što je ova u Požegi.

Ministarstvo kulture za nju je osiguralo više od dvadeset milijuna kuna. U punom jeku je izgradnja i nove zgrade vinkovačke knjižnice.

Stara je, prisjetimo se, zajedno s knjižnim fondom do temelja je izgorjela uoči pada Grada heroja - Vukovara.

- Ono s čim se sada možemo pohvaliti da uz pomoć Ministarstva kulture i Grada Vinkovaca, gradska knjižnica niče i to poput Feniksa iz pepela, dodala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Rugić.

Pa je za takve projekte samo u ovoj godini Vlada osigurala više od sto milijuna kuna. A da je kulturna politika od vitalne društvene važnosti pokazalo se i tijekom pandemije kada su vrata svih relevantnih institucija, festivala i priredbi ostala otvorena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!