Obilježena 100. obljetnica Muzičke akademije u Zagrebu

27.05.2022.

14:08

Autor: Hina/HRT/V.G.

Muzička akademija

Muzička akademija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Stota obljetnica Muzičke akademije obilježena je u petak premijerom dokumentarnoga filma Nane Šojlev "100 godina Muzičke akademije" i predstavljanjem monografije "100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem", koju su uredili Sanja Kiš Žuvela i Ivan Ćurković.


Redateljica filma Nana Šojlev istaknula je kako je uzbudljivo pratiti procese koji studente - od pukog vladanja "zanatom" - oblikuju u buduće umjetnike.

Reklo bi se, istaknula je, da profesija doista oblikuje ljude te podsjetila kako su bili okruženi prekrasnim, ugodnim, pristojnim i dragim mladim glazbenicima i njihovim mentorima.

To je ujedno i vrlo delikatan postupak, a predanost glazbenih pedagoga i njihova interakcija sa studentima, fascinirala je i našu ekipu, rekla je Šojlev i dodala kako je glazba sama po sebi nešto čarobno, a ljubiteljima i svojevrsni misterij.

Dokumentarni film "100 godina Muzičke akademije" snimljen je tijekom 2021. i 2022. u produkciji HRT-a, a u njemu su sudjelovali sadašnji i bivši profesori Muzičke akademije te mnogobrojni studenti.

Film progovara o povijesti Muzičke akademije, iznimno vrijednoj umjetničkoj ostavštini koju čuva, kao i o umjetnicima svjetskoga glasa, vrsnim glazbenim pedagozima i brojnim muzikolozima koje je formirala.

U monografiji "100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem", kako je istaknula urednica Sanja Kiš Žuvela, opisana je povijest ustanove, nastavna, umjetnička, znanstvena i stručna djelatnost te objavljeni popisi studenata i nastavnika u proteklih stotinu godina.

Autori tekstova i priloga su nastavnici Odsjeka za muzikologiju - Ana Čizmić Grbić, Ivan Ćurković, Monika Jurić Janjik, Sanja Kiš Žuvela i Jelka Vukobratović, studentice Odsjeka za muzikologiju - Timna Bjažević, Hannah Pavlić, Mirta Borovac i Odsjeka za glazbenu pedagogiju - Tena Maletić, Marija Anđela Biondić, voditeljica knjižnice Željka Radovinović i knjižničarka Ivana Klajzner te voditeljica korepeticije Eva Kirchmayer Bilić.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj.

Ova je ustanova nekoliko puta mijenjala svoje ime, a 1921. godine postaje "Kraljevski konzervatorij", da bi 1922. godine promijenio ime u "Kraljevska muzička akademija".

Nakon Drugog svjetskog rata akademija postaje visokoškolska ustanova, a od 1979. godine postaje članica zagrebačkog Sveučilišta.

Studij je strukturiran kao integrirani petogodišnji studij na svim odsjecima.

Akademija je danas središnje glazbeno učilište visokih umjetničkih vrijednosti i vrhunskog nastavničkog kadra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!