Obilježena 140. obljetnica rođenja kipara Ivana Meštrovića

31.07.2023.

19:57

Autor: Anamarija Škorić/T.V./Dnevnik/HRT

U Crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama, ujedno i posljednjem počivalištu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, svečanim je koncertom obilježena 140. obljetnica njegova rođenja. Riječ je o već tradicionalnom koncertu u čast glasovitom umjetniku koji je i ponikao iz tog malog mjesta nedaleko Drniša.

U smiraj dana, u crkvici na Paraćevoj glavici održan je koncert za jednog od najslavnijih sinova Dalmatinske zagore. Već desetljeće rođendan stvaralačkog genija slavi se glazbom, pod kupolom obiteljske grobnice dovršene 1930.

- Zato jer je poznato bilo da je Ivan Meštrović jako volio klasičnu glazbu i na svojim turnejama je često vodio klasične umjetnike sa sobom, objašnjava Hrid Matić, tenor, suorganizator koncerta "Ivanu Meštroviću u čast".

- Ovo mjesto je prekrasno i drago mi je da se tu svake godine održava nešto vezano za Meštrovića, ističe Jelena Brnadić, sopranistica.

Obljetnica rođenja Ivana Meštrovića, ujedno je i jedinstven kulturni događaj za stanovnike ovoga kraja.

- Fantastično, ja sam još uvijek naježena, ne može biti bolje, ne može biti bolje, kaže Ružica Matić

U Otavicama u kojima je odrastao, i gdje je u prvim rezbarijama u drvu i prepoznat njegov golemi talent - Meštrovićevo ime izgovara se s posebnim žarom.

- Vezani smo uz Meštrovića, sinonim je naš i to je trajno, zauvijek, poručio je Miro Sučić

- Mi smo ponosni na to šta je on naš susjed, naš iz sela čovik koji je eto postigao svjetsku slavu, ističe Boško Sučić.  

A uz to što je bio kipar, bio je i vrstan pisac. Poznati su njegovi politički zapisi, eseji, pripovijetke.

- Međutim, postoje tekstovi koji uopće nisu obrađeni, uređeni, postoje oni koji nisu prevedeni s njemačkog ili s engleskog i nema sabranih djela. I ja ću se požaliti što evo i povodom obljetnice rođenja nisu napravljena sabrana djela, mislim da je to nedostatak u hrvatskoj kulturi, poručila je Alida Brener, književnica i književna prevoditeljica.  

Jer, kaže, književno stvaralaštvo dio je cjelokupne umjetničke osobnosti hrvatskog kiparskog velikana svjetskoga glasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!