10:19 / 08.11.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

Obilježeno 150 godina ‘Vijenca’

-

-

Foto: - / -

Stoljeće i pol - toliko dugo već izlazi ‘Vijenac’, časopis za umjetnost, kulturu i znanost. Velika obljetnica svečano je obilježena sinoć u Hrvatskom glazbenom zavodu.
Stoljeće i pol - toliko dugo već izlazi ‘Vijenac’, časopis za umjetnost, kulturu i znanost. Velika obljetnica svečano je obilježena sinoć u Hrvatskom glazbenom zavodu.

'Danas je dan radosti velike i slavlja, objavismo prvi broj našega Vienca,' rečenica je to iz 1869. godine, kada je Matica ilirska objavila prvi broj časopisa 'Vienac' s podnaslovom - zabavi i pouči, na koju je na svečanoj akademiji u Hrvatskom glazbenom zavodu podsjetio dramski umjetnik Rene Medvešek.

- Svojom 150 godina dugom poviješću, 'Vijenac' se nedvojbeno uvrštava među najuglednije i najutjecajnije hrvatske kulturne institucije, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica napomenuo je da je svojim radom Matica postala stožerna ustanova hrvatske kulture: Glavna je njezina zadaća sveukupna briga za kulturni i nacionalni identitet, rekao je Botica.

Prvi glavni urednik 'Vijenca' bi je Đuro Deželić, no publiku je kroz svečanu akademiju u HGZ-u vodio August Šenoa, kojeg je utjelovio dramski umjetnik Rene Medvešek. Šenoa je zasigurno bio jedan od istaknutijih urednika Vijenca - koji je i svoj roman Zlatarevo zlato u nastavcima objavljivao upravo u tom časopisu.

- Matica Hrvatska i njezin 'Vijenac' ove godine slave, dva velika jubileja - 150 godina od izlaska prvoga broja slavnoga Matičina Vijenca i dvadeset pet godina od obnove, podsjeća glavni urednik Vijenca Goran Galić, koji je uoči svečanosti bio gost Vijesti iz kulture:
Razgovor: Goran Galić
U svojoj dugoj povijesti, 'Vijenac' je čak 6 puta bio obnavljan, a posljednjih 25 godina izlazi kao dvotjednik, književni list za umjetnost, kulturu i znanost.

- Protok vremena i način na koji se 'Vijenac' snalazi u tom protoku vremena nešto je zbog čega uživam u ovom poslu, kaže lektorica u 'Vijencu' Saša Vagner, a kazališni kritičar Igor Tretinjak ocjenjuje: Kroz tih dvadesetak godina je kritika prošla kroz nekoliko dosta škakljivih faza, u kojima se 'Vijenac' meni se čini jako dobro ponio. I to je u stvari njegova najveća važnost, smatra Tretinjak.

O 'Vijencu' ne treba mnogo govoriti, bolje čitati, svaka dva tjedna. Svečanu akademiju HRT je sinoć izravno prenosio na HTV3.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!