12:10 / 02.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Objave pjesnika Miroslava Kirina na Facebooku postaju književno izdanje

Pjesnici Banije - s Facebooka u korice

Pjesnici Banije - s Facebooka u korice

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Samo nekoliko dana nakon razornog potresa na Banovini, pjesnik Miroslav Kirin, rodom iz Petrinje, na svojem je Facebook-profilu počeo objavljivati i otkrivati tamošnje pjesnike. Sjajna ideja nastala iz emotivne potrebe ubrzo je prerasla u projekt koji će uskoro biti i ukoričen. 

Da kultura pomiče granice, rađa nove svjetove i ponajprije liječi u najtežim životnim trenucima, dokazuje i ovaj projekt, koji je u manje od mjesec dana od ideje prerastao u pravi pothvat - zabilježile su ga naše Vijesti iz kulture:

- To je bila neke moja prirodna reakcija, jedino što sam mogao učiniti u tom trenutku s obzirom na to da sam oca doveo u Zagreb kako bih se mogao brinuti o njemu, majka je ostala u Petrinji. I onda sam u tom međuprostoru počeo razmišljati o tomu što bih mogao učiniti. Najlogičnije je bilo da to bude na polju kulture kako bi se taj dio hrvatske kulturne mape iznio na svjetlo, kaže Miroslav Kirin.


Stotine stihova, emotivnih komentara i fotografija objavio je na svojem Facebook profilu Miroslav Kirin i ne sluteći kolike će znane i neznane pratitelje time dirnuti. Uz niz manje poznatih ili zaboravljenih pjesničkih imena, tu su i velikani poput Josipa Severa, Ive Kozarčanina, Slavka Jendrička, Tee Benčić Rimay ili, pak, Tatjane Gromače, Monike Herceg i Ane Brnardić.

Bude li sve prema planu, druga ukoričena antologija banijskog pjesništva trebala bi ugledati svjetlo dana početkom ljeta, jer Hrvatski Pen centar projekt je prijavio za potpore koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija.


Jedinstvena je ovo prilika da ugledni banijski pjesnik prikupi i ukoriči svu raskoš tamošnje književne scene, dok se u međuvremenu po fasadama razrušene Petrinje šire književni citati sa svih strana svijeta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!