Objavljen Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2023.

12.09.2022.

16:59

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu, iz kojeg su sredstva namijenjena potpori programima i projektima, aktivnostima i manifestacijama u kulturi od interesa za RH.

Prijave se podnose od 12. rujna do 12. listopada 2022. do 17 sati. Iznimno, prijave programa koji se odnose na područja zaštite i očuvanja kopnene i podvodne arheološke baštine, nepokretnih, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara podnose se u razdoblju od 26. rujna do 26. listopada 2022. do 17 sati.

Zbog posebne dinamike planiranja, prijedlozi programa koji se odnose na međunarodnu kulturnu suradnju u 2023. prijavljuju se u dva roka: od 12. rujna do 12. listopada 2022. te od 17. travnja do 17. svibnja 2023.

Pravo podnošenja programa na temelju Poziva imaju ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, umjetnici, udruge, druge fizičke i pravne osobe te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u područjima muzejske i knjižnične djelatnosti, izdavanja knjiga, objavljivanja prijevoda djela hrvatskih autora kod inozemnih nakladnika, izdavanja časopisa i periodičkih elektroničkih publikacija, monografija iz područja kulture i umjetnosti, književnih manifestacija, književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti, dramske i plesne umjetnosti te izvedbenih umjetnosti, glazbe i glazbeno-scenske umjetnosti, vizualnih umjetnosti, interdisciplinarnih i novih umjetničkih i kulturnih praksi, kulturno-umjetničkog amaterizma (glazbenog i folklornog), međunarodne kulturne suradnje, redovne djelatnosti udruga u kulturi, gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture, zaštite i očuvanja kopnene arheološke baštine, zaštite i očuvanja podvodne arheološke baštine, zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara te zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara.

Prioriteti i ciljevi svakog područja definirani su u uvjetima Poziva na poveznici: https://min-kulture.gov.hr/?id=22773.

Prijave se podnose elektroničkim putem, ispunjavanjem i predajom odgovarajućih e-obrazaca.

Prijavljene programe i projekte vrednovat će kulturna vijeća, vijeća osnovana po posebnim zakonima, odnosno povjerenstva za pojedine djelatnosti i područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva.

Na temelju prijedloga vijeća, odnosno povjerenstava, Ministarstvo kulture i medija donosi odluku o dodjeli financijskih sredstava s popisom odobrenih i odbijenih programa, koji će biti objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!