12:32 / 11.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Objavljene "Izabrane pjesme" nobelovke Louise Glück

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Foto: - / -

Obajvljena knjiga "Izabrane pjesme" ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, američke književnice Louise Glück
Knjigu ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, američke književnice Louise Glück "Izabrane pjesme" objavila je splitska Naklada Bošković.

Pjesme je izabrao, preveo i popratio komentarom Petar Opačić, a u knjizi "Izabrane pjesme" (189 str.) objavljene su 92 pjesme.

Priređivač napominje kako je nobelovka Glück najpoznatija po svojim lirskim pjesmama jezične preciznosti i strogoga tona pa ju je kritika, kako navodi, zbog pažljive uporabe riječi stavila u red američkih pjesnika koji cijene žestoku lirsku kompresiju.

Ističe i kako ju je kritika, zahvaljujući rasprostranjenosti i načinu uporabe prvoga lica u pjesmama i intimnoj temi često nadahnutoj iz osobnog života, svrstavala u ispovjedne pjesnike.

Druga je skupina kritičara to stajalište relativizirala tvrdeći kako ona ne može biti konfesionalna pjesnikinja, dok je treći smatraju autobiografskom autoricom, čije djelo sadrži snažnu emotivnost s osloncem na mit i povijest, napominje priređivač.

Premda joj je rad raznolik, kritika je identificirala nekoliko  najvažnijih tema - usredotočenost na traume, odbacivanja, neuspjehe u odnosima te pokušaje ozdravljenja i obnovu.

Američka pjesnikinja Louise Elisabeth Glück rođena je u New Yorku 1943. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 2020. za, kako je naveo Odbor nagrade, "nepogrješiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim".

Dobitnica je i glavnih književnih nagrada u SAD-u, među kojima i Državne humanističke medalje, Pulitzerove nagrade za književno djelo, Državne nagradu za knjigu, Nagrade nacionalnog kruga kritičara knjige i Nagrade Bollingen.

Louise Elisabeth Glück je trenutno izvanredna profesorica i pisac na Sveučilištu Yale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!