13:42 / 28.05.2019.

Autor: Inja Svetl/Maroje Vučićević/V.M./HRT

Objavljeni dobitnici Nagrade 'Vladimir Nazor' - reakcije laureata

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo kulture objavilo je imena dobitnika nagrade 'Vladimir Nazor' - najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koju RH dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja. Ove se godine obilježava i 6 desetljeća dodjele tog priznanja.
Ministarstvo kulture objavilo je imena dobitnika nagrade 'Vladimir Nazor' - najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koju dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade 'Vladimir Nazor' na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika, podsjećaju iz Ministarsta kulture.

Odbor Nagrade 'Vladimir Nazor' pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu u šest umjetničkih područja.

Prve reakcije dobitnika nagrada za životno djelo prikupila je ekipa Vijesti iz kulture:

Svjetski poznata hrvatska operna umjetnica Dunja Vejzović komentirala je vijest o nagradi 'Vladimir Nazor' za životno djelo u kategoriji glazbenih dostignuća: Mi umjetnici koji na podijima stojimo, to je jedna efemerna, prolazeća pojava, a ovakva nagrada potvrđuje određenu stabilnost tog rada, izjavila je Vejzović.

Kazališnu je umjetnost zadužila glumica i redateljica Marija Sekelez za što joj je pripala nagrada za životno djelo: Sretna sam jer to je kruna svega što možete dobiti u životu od društvenih priznanja. Najviše sam sretna što nije došla ni prerano ni prekasno, rekla je Sekelez.

Nagrada za životno djelo u  književnosti pripala je Danijelu Dragojeviću koji je, službeno se doznaje, nagradu odbio.

Prva dama hrvatske grafike Nevenka Arbanas dobila je nagradu za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti: Ta mi nagrada puno znači jer su drugi primijetili da je moj dugotrajni rad, ipak, zaslužio takvu nagradu, kaže Arbanas.

Nagradu za životno djelo za filmsku umjetnost dobio je glumac i redatelj Rade Šerbedžija: Zadovoljan sam, sretan i ponosan da sam s toliko mnogo divnih ljudi, umjetnika radio, dojam je Šerbedžije.

Arhitekt i urbanist Branko Silađin dobio je nagradu za životno djelo za arhitekturu: Osnovni rezultat mog života su izmeti u obliku papira tako da ne mogu reći da osjećam iza sebe i životno djelo, izjavio je Silađin.

DOBITNICI NAGRADE 'VLADIMIR NAZOR':

GLAZBA:
- nagrada za životno djelo: operna umjetnica Dunja Vejzović
- godišnja nagrada: glazbeni umjetnik Dalibor Bukvić za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih '...aeterna...' za vokalni ansambl

KAZALIŠNA UMJETNOST:
- nagrada za životno djelo: dramska umjetnica Marija Sekelez
- godišnja nagrada: redatelj Krešimir Dolenčić za režiju opere 'Čarobna frula', W. A. Mozarta u HNK-u u Zagrebu

KNJIŽEVNOST:
- nagrada za životno djelo : pisac Danijel Dragojević (nagrada neće biti uručena jer ju dobitnik nije prihvatio)
- godišnja nagrada: pisac Ludwig Bauer za roman 'Muškarac u žutom kaputu'

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI:
- nagrada za životno djelo: vizualna umjetnica Nevenka Arbanas
- godišnja nagrada: vizualni umjetnik Matko Mijić za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža 'Retrospektiva' u Modernoj galeriji

FILMSKA UMJETNOST:
- nagrada za životno djelo: dramski i filmski umjetnik Rade Šerbedžija
- godišnja nagrada: redatelj Nebojša Slijepčević za dokumentarni filmu Srbenka

ARHITEKTURA I URBANIZAM:
- nagrada za životno djelo: arhitekt Branko Silađin
- godišnja nagrada: arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, 'Dva arhitekta – arhitektonski studio', za zgradu Vinarije u Kutjevu

Svečana dodjela Nagrade 'Vladimir Nazor' za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!