14:19 / 24.10.2019.

Autor: V.M./Hina

'Oblici slobode' Filmske komune Rožava u Galeriji Nova

Rosul Amanus, zapovjednica odreda YPJ-a, na pozadinskom položaju u Raki tijekom njenog oslobađanja od tzv. Islamske države, Raka (Foto: Nikola Kuprešanin)

Rosul Amanus, zapovjednica odreda YPJ-a, na pozadinskom položaju u Raki tijekom njenog oslobađanja od tzv. Islamske države, Raka (Foto: Nikola Kuprešanin)

Foto: - / -

Izložba ‘Oblici slobode’, posvećena kolektivu koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači zapad, a odnosi se na zapadni dio Kurdistana, današnju sjevernu Siriju, otvara se u večeras, 24. listopada, u zagrebačkoj Galeriji Nova.
Izložba ‘Oblici slobode’ grčke kustosice iLiane Fokianaki i Filmske komune Rožava, kolektiva koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači zapad, a odnosi se na zapadni dio Kurdistana, današnju sjevernu Siriju, otvara se u večeras, 24. listopada, u zagrebačkoj Galeriji Nova.

U Zagreb izložba stiže nakon Atene, kako bi predstavila kolektiv koji potiče lokalnu filmsku kulturu proizvodnjom novih filmova, obrazovanjem novih generacija filmaša te organiziranjem filmskih projekcija i razgovora o ulozi filma u suvremenom društvu.

- Posredujući iskustva dnevne borbe u građanskom ratu u Siriji te kolektivni napor Rožave da izgradi novo društvo, izložba 'Oblici slobode' bavi se vrijednostima i idealima Rožavske revolucije, ističe se u najavi izložbe.

- To demokratsko društvo bez države temelji se na ženskim pravima, ekologiji i jednakosti u svim sferama života, dovodi u pitanje patrijarhalni sustav, osnažuje etničke i vjerske manjine te nadahnjuje otvaranje lokalnih demokratskih prostora, dodaje se.

Sve odluke o društvenim pitanjima, od infrastrukture i energije do obrazovanja i nasilja u obitelji, raspravljaju se na javnim sastancima gdje se provodi kolektivno odlučivanje. Ovih dana Rožavska revolucija je pod jakim udarom američkog neokolonijalizma i Erdoganovog režima te se bori za opstanak.

Iz bogatog arhiva kolektivno proizvedenih filmova izložba predstavlja dio filmova koji su odabrani na temelju razgovora između kustosice iLiane Fokianaki i članova Komune, s ciljem predstavljanja metodologija, procesa mišljenja i radikalnih zamisli kolektiva.

Razvijajući gerilske strategije povezivanja šire publike gradova u Rožavi s filmskom produkcijom, Komuna koristi filmove lokalne produkcije i one zapadnog kanona, poput filmova Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, koje je prikazala u brojnim gradovima u regiji.

- Odabir ovih filmova je pragmatičan: oni nadilaze jezičnu barijeru prikazivanjem nijemih filmova kako bi prenijeli poruku otpora, a izložba također uključuje neke od klasika Chaplina i Keatona koji u rožavskom kontekstu označavaju pobjedu potlačenih naglašavajući klasnu borbu i ulogu radničke klase, kažu iz Galerije Nova.

Izložba će nakon Zagreba biti predstavljena u nizu uglednih svjetskih galerija i umjetničkih prostora: e-flux, New York; Vera List Centre, New York; Van Abbemuseum, Eindhoven i Art Centre, New Zealand.

Ona je nastavak  suradnje iLiane Fokianaki i kustoskog kolektiva WHW koji je u svibnju ove godine u galeriji State of Concept Athens predstavio svoju izložbu ‘Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru’ koja tematizira figuru partizanki i ulogu žena borkinja i aktivistica u različitim povijesnim i suvremenim borbama. Izložba će u prosincu biti predstavljena i u Galeriji Nova.

Otvorenju izložbe, koje je najavljeno za večeras u 20 sati, prethodi predavanje i promocija knjige Jonasa Staala ‘Umjetnost propaganda u 21. stoljeću’, o ulozi umjetnosti u doba lažnih vijesti i alternativnih činjenica.

U petak će se održati seminar Umjetnost kao kontra-hegemonija na kojem će sudjelovati umjetnici Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmid, a moderirat će ga iLiana Fokianaki. Seminar teme povezane uz Rožavsku revoluciju povezuje s umjetničkim praksama koje zanima kolektivno djelovanje te istraživanje lokalnih i mikro struktura moći kao prijedloga protiv trenutnih hegemonija. 

Popratni program izložbe 'Oblici slobode' zaključit će u utorak, 12. studenog, ‘Bitka za Rožavu’, diskusija Jerka Bakotina i Nikole Kuprešanina te projekcijom epizode njihovog dokumentarnog serijala’ Kurdi’ posvećene kurdskom revolucionarnom pokretu u Siriji.

iLiana Fokianaki je kustosica i spisateljica, koja živi i radi u Ateni i Rotterdamu. U Ateni je 2013. osnovala neprofitnu galeriju State of Concept Athens, a 2016. s Antonijom Alampi osnovala je Future Climates, platformu za održivu budućnost malih organizacija suvremene umjetnosti i kulture.

Predavala je teoriju fotografije i umjetnosti na različitim grčkim institucijama i inozemstvu, kustosica je brojnih izložbi u različitim međunarodnim muzejima i galerijama.

Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!