Obljetnica upisa zadarskih bedema i šibenske tvrđave sv. Nikole na popis svjetske kulturne baštine

08.07.2022.

20:46

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Pomorska utvrda Sveti Nikola

Pomorska utvrda Sveti Nikola

Foto: HTV / HRT

Bogatstvu Unescova popisa zaštićene svjetske kulturne baštine pridonose i šibenska pomorska utvrda Svetog Nikole te zadarski fortifikacijski sustav. Peta godišnjica njihova upisa prilika je za podsjećanje na njihovu povijest i ljepotu. 

Svečano je danas bilo u Zadru i Šibeniku gdje se nizom događanja obilježava peta obljetnica od kako su zadarski bedemi i šibenska tvrđava sv. Nikole uvršteni su na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Biti u takvom društvu velika je čast, ali i obveza.

Zadar i Šibenik, zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda i Kotorom, obilježavaju 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Povijesne građevine uvrštene su kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike i to zajedno sa još tri talijanska grada i jednoga crnogorskog, a s kojima dijele to naslijeđe.

Zadar je bio nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole gdje je za posjetitelje, u znak obljetnice uvrštenje, osiguran besplatni obilazak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!