Obnova bazilike Presvetog Srca Isusova

25.04.2020.

22:17

Autor: Lana Gašparac/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Jedna od najvećih crkvi u Hrvatskoj, zagrebačka bazilika Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, u razornom je potresu najteže stradala.
Jedna od najvećih crkvi u Hrvatskoj, zagrebačka bazilika Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, u razornom je potresu najteže stradala. Arhitekti, građevinari, povjesničari umjetnosti i mnogi drugi stručnjaci rade procjene i analize oštećenja kako bi njezina obnova počela što prije.

Iako se izvana ne čini da je oštećena - ova isusovačka crkva koja je posljednjih 120 godina bila utočište brojnim vjernicima - sada je samo hrpa cigala i prašine. Stručnjaci kažu, u obnovu treba ići polako.

- Znači mi moramo sada stabilizirati tornjeve, moramo ukloniti ove viseće dijelove, treba se zatim postaviti zaštitna skela koja bi trebala biti u funkciji rada i daljnjih istraživanja, govori dr.sc. Josip Galić, profesor na Arhitektonskom fakultetu.

- Ali bi sve to vrijeme trebala biti u funkciji slično kao što je i katedrala bila prije ovog događaja, naglašava Nenad Bach, arhitekt.

A polako se bazilika obnavljala i prije potresa. 2000-te je promijenjen krov, proširen je i učvršćen kor.

- Zašto smo ga obnavljali, to je prije svega zato što su orgulje 2017. bile demontirane i odvezene na restauraciju. Sreća u nesreći je ta što orgulje nisu bile montirane, govori Damir Kočiš, voditelj obnove.

I dok su orgulje preživjele, sve ostalo morat će u rekonstrukciju. Tako je napravljena i 3d analiza svih oštećenja, a zaključeno je da će obnovi pridonijeti i "brendiranje". Primjerice, prašina u pješčanom satu, žbuka u vrećici ili posvećena opeka.

Isusovci poručuju da se, unatoč tomu što nema misnih slavlja, duhovno zajedništvo nastavlja - u srcima i mislima svih vjernika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!