Obnova Kina Europa

07.02.2021.

21:08

Autor: Anja Cerar/DNEVNIK/IMS/HRT

Kino Europa

Kino Europa

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Prvi smo nakon zatvaranja u lipnju 2109. ušli u kino Europa, oštećeno i u dvama potresima, te provjerili u kakvom je stanju.

Nakon što je 11 godina Kinom Europa upravljao Zagreb film festival, u lipnju 2019. ono je zatvoreno, što je izazvalo burne reakcije.

U travnju 2020. gradskom odlukom kino je dodijeljeno Kulturno-informativnom centru, a dva mjeseca poslije počela je dugo iščekivana obnova.

Braća Lumière održala su prvu svjetsku filmsku projekciju 1895., a samo 30 godina poslije svečano je otvoreno kino Balkan-Palace, današnje kino Europa, koje su izgradili zagrebački industrijalci, braća Muller. Gotovo stoljeće poslije, kino će se vratiti svom izvornom izgledu.   


- Dvorana će sada imati nešto manje mjesta. Sada ih ima više od 500, a po novom projektu ima ih oko 400. Dvoranu za projiciranje vratili smo u sam volumen dvorane i oslobodili prostor za orkestar od 16 osoba, kao što je bio izvorno, rekao je Alan Braun, voditelj projekta obnove Kina Europa.

Na ulasku u kino, u staklenom kubusu, prepolovit će se površina kafića, uz koji se planira mali izložbeni prostor posvećen Orsonu Wellesu. Ukida se i tzv. Dvorana Muller na prvom katu - koja se vraća izvornoj funkciji gornjeg foajea. Sustavno istraživanje pokazalo je i da je kino nekoć bilo vrlo koloristički raskošno.

- Svi prostori kina se vraćaju na stanje iz 1925. Iz donjeg foajea uklonit ćemo sve naknadno dodane sadržaje i vratiti originalni kolorit, kao i u gornjem foajeu, koji je recentno bio kolorom potpuno krivo interpretiran, objasnio je Braun.

Obnova prostora najavljuje promjene u načinu upravljanja kinom. Ipak, iz KIC-a poručuju, ne smatraju da povijest kreće od njih. Trudit će se zadržati kvalitetu programa svojih prethodnika.

Svakako ćemo zadržati tu tradiciju, da bude i dakle taj nekomercijalni, umjetnički film, i europski i svjetski i na neki način ćemo pokušati od kina napraviti i kuću hrvatskog filma. Suprotstavit ćemo se u mnogočemu komercijalizaciji i ekonomizaciji filma, i kina i filma, rekao je Petar Bujas, ravnatelj KIC-a.


Petar Bujas, ravnatelj KIC-a.

Petar Bujas, ravnatelj KIC-a.

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Ionako zahtjevnu rekonstrukciju prostora, koji po mnogočemu treba osuvremeniti, otežala je i znatna šteta nakon dvaju potresa. Ipak, obnova zasad teče prema planu, a povratak Kina Europa očekuje se potkraj iduće godine.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!