07:00 / 31.01.2021.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/HTV

Obnova Kneževa dvora na Lopudu

 Knežev dvor na Lopudu

Knežev dvor na Lopudu

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog nedostatka novca, u vrijeme pandemije zaustavljeni su brojni projekti obnove spomeničke baštine. No Knežev dvor na Lopudu neprekidno se obnavlja. Iduće godine, kada bude završen, mnogima će biti dodatan motiv za odlazak na taj otok.

Ruševina - tako se mogao opisati Knežev dvor na Lopudu kada ga je prije nepune dvije godine kupilo Društvo prijatelja dubrovačke starine. Danas je pod krovom nakon što je propadao više od 200 godina.

- Zidovi statički sanirani, ona velika trifora bila je 30 centimetara nagnuta prema vani, sve smo ponovo sastavili. Imamo sve zidove kakvi su bili originalni, u međuvremenu smo napravili i krov, podove, sad se rade skale, kaže Niko Kapetanić, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Lopudski Knežev dvor razlikuje se od svih ostalih na području Dubrovačke Republike - predstavlja upravnu zgradu i ljetnikovac. Nudi uvid u privatni život kneza i njegove javne obveze. Raskošno zdanje obnavlja se zahvaljujući donaciji.

- Dr. Ivo Felner veliki dobrotvor i zaljubljenik u grad Društvu je poklonio 2 milijuna eura, zato obnova kneževa dvora na Lopudu ide, kaže Renata Andjus, predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine.

Istodobno zaustavljeni su brojni projekti obnove spomeničke baštine jer ih Društvo financira od prodaje ulaznica. Dubrovačke zidine 2019. posjetilo je milijun i dvjesto pedeset tisuća posjetitelja, a 2020. ostvareno je samo 10 posto tog prometa.

- Mi smo ostali doslovno bez novca. Nešto malo smo skupili, smanjili plaće, uveli smo tešku štednju. Jedino još radimo neke objekte koji su bili pri samom kraju, ističe Kapetanić. A to su Knežev dvor u Pridvorju i tvrđava Veliki Kaštio u Stonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!