Ove godine završava monitoring Orlandova stupa

08.07.2022.

07:00

Autor: Morana Baričević/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sanacija Orlanda

Sanacija Orlanda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Ministarstvo kulture, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i strani stručnjaci već godinama surađuju na dijagnosticiranju i mjerenju oštećenja Orlandova stupa, a u svrhu njihove sanacije. Drevnog su viteza obišli i ovih dana.

Već pune tri godine traje monitoring Orlandova stupa u kojem, uz domaće stručnjake, sudjeluje i ICCROM - Međunarodni centar za proučavanje, očuvanje i restauracije kulturne baštine osnovan 1959. pri UNESCO-u.

- Posljednje dvije godine bile su vrlo važne kako bismo prikupili više informacija. Na Orlandov stup postavljen je moderan sustav koji nam je osigurao mnogo dragocjenih podataka za osmišljavanje intervencije, rekao je Matteo Francini, strukturalni konzervator, ICCROM.

Struka zaključuje kako je do oštećenja, koja se i dalje šire u vrlo maloj mjeri, došlo zbog korištenja različitih materijala u posljednjim restauracijama te prezategnutosti centralnog trna.

- Čitava konstrukcija jest aktivna i mi smo donijeli nekakav zaključak u smislu da ove godine završavamo s monitoringom. Napravit ćemo dodatna strukturalna istraživanja, a početkom 2023. godine ćemo krenut u preventivne restauratorske zahvate in situ, naglašava Vinka Marinković, viši konzervator-restaurator, Hrvatski restauratorski zavod.

Stoga će i dalje Orlando biti ograđen, ali na svome mjestu.

- Još uvijek je vrlo postojan spomenik uz koji se veže velik dio povijesti. I ta bi se povijest izgubila. Dakle, preporuka je, ni u kojem slučaju replika, istaknuo je David Odgers, konzervator kamena, ICCROM.

U ICCROM-u, koji je trenutačno prisutan u 137 zemalja svijeta, svjesni su važnosti Orlandova stupa - i one kulturne i povijesne, i one u srcima Dubrovčana.

- To je mali spomenik, ali je prilično važan. I teškoće s kojima se suočava također su važne. Doista je pohvalno što su uključeni razni tipovi stručnjaka kako bi se one riješile, rekla je Alison Heritage, konzervator, ICCROM.

2019. su Dubrovčani obilježili 600. obljetnicu postavljanja Orlanda - najstarije sačuvane javne skulpture u Gradu. A stručnjaci vjeruju kako će kvalitetna briga i održavanje vitezu osigurati još barem toliko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!