Obnovljen dvorac Pejačević

24.08.2019.

17:45

Autor: Leo Škrinjarić/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Naveliko se vide rezultati obnove dvorca Pejačević u Virovitici i parka koji ga okružuje. Obnova je financirana novcem iz europskih fondova.
Naveliko se vide rezultati obnove dvorca Pejačević u Virovitici i parka koji ga okružuje. Obnova je financirana novcem iz europskih fondova, a u tijeku je unutarnje opremanje dvorca koji datira s početka 19. stoljeća.

Zgrada dvorca Pejačević bila je oronula, puna vlage, prokišnjavao je i krov. U njoj je u otežanim uvjetima djelovao i virovitički Gradski muzej, koji se zahvaljujući obnovi cijele zgrade u sklopu najvećeg europskog projekta Grada Virovitice vrijednog više od 81 milijun kuna, nakon trogodišnje privremene lokacije vraća kući sa stalnim postavom na temu Drvenog doba.

- Radi se o novom postavu koji nije više klasični postav zavičajnog muzeja nego je tematski postav gdje smo sa koncepcije prikaza zbirki prešli na interdisciplinarni prikaz teme i u cijeloj toj priči smo se odlučili za drvo kao krovnu temu odnosno suodnos čovjeka i drveta, zato što je čovjek biće koje je oduvijek baratalo drvetom, istaknula je Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica.

Dvorac dominira središtem Virovitice, a svojim je položajem uvjetovao urbanistički razvoj grada. Izgrađen je na temeljima stare srednjovjekovne utvrde i tijekom povijesti promijenio nekoliko vlasnika.

Projektom je uz njegovu obnovu revitaliziran i uređen Gradski park te šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića. Okoliš krase drveni mostovi i gradska fontana kakvu imaju tek rijetki europski gradovi, a nova vizura privlači i potencijalne turiste.

- Sretan sam da su to prihvatili sami građani, ovaj projekt ne samo što je transformirao i promijenio sam centar grada i što će sada u godinama koje dolaze promijeniti i sam grad Viroviticu, promijenio je prije svega i samo razmišljanje naših građana i naših gospodarstvenika. Svi ćemo se morati dignuti na jednu veću razinu s obzirom da će Virovitica  postati na karti turističke i kulturne Europe jedno od mjesta koje treba posjetiti, naglasio je Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik.

A prema projektima za očuvanje kulturne baštine i povlačenju europskog novca Virovitičko-podravska županija pri samom je državnom vrhu.

- Na području županije imamo još nekoliko projekata kulturne i prirodne baštine, kojima je zajednički cilj  da se turistički razvije Virovitičko-podravska županija, naravno uvijek u gospodarskom smislu, govori Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a.

U tijeku je unutarnje opremanje stalnog postava muzeja koje je za sada tajna, a u dvorcu će se nalaziti i ugostiteljski objekt. Svoja vrata za sve zainteresirane posjetitelje otvorit će prvog listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!