16:54 / 21.01.2022.

Autor: Maria Gantar/Regionalni dnevnik/IMS/M:Š./HRT

Ponovno zasvirale orgulje osječke konkatedrale

Orgulje u osječkoj konkatedrali

Orgulje u osječkoj konkatedrali

Foto: HTV / HRT

Kada su izrađene i postavljene 1933. godine orgulje osječke konkatedrale, Župne crkve sv. Petra i Pavla, bile su među najvećima u ovom dijelu Europe. Sada su obnovljene i blagoslovljene.

Orgulje u osječkoj konkatedrali potječu iz radionice salzburškoga graditelja Hansa Maurachera. Rađene su sa 62 registra i više od 4 tisuće metalnih i drvenih svirala. Iako su obnavljane potkraj 70-ih godina prošloga stoljeća, ponovno su stradale u Domovinskom ratu.

- Jedna župa, jedna liturgijska zajednica, ne može funkcionirati bez orgulja. Krasan jedan instrument u jednoj ovako živoj župi koja ima pet zborova je itekako potreban i kad su orgulje utihnule oni su kupili električne orgulje jer nema liturgijskog života, rekao je nadbiskup i metropolit Đakovačko-osječke nadbiskupije Đuro Hranić.

Ministarstvo kulture i medija u obnovu je uložilo dva i pol milijuna kuna. A obnova je bila temeljita i dugotrajna jer svaki od 450 tisuća dijelova trebalo je rastaviti i restaurirati.

- Obnova ovakvih orgulja je trajala više od 15.000 sati tako da kod restauracije, rekonstrukcije, mnogo toga više je potrebno raditi nego kod novih, dosta je više većih obuhvata nego kod izgradnje novih orgulja, pojašnjava orguljarski majstor Anton Škrabl.

Nakon liturgijskoga obreda blagoslova koji je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, uslijedio je i svečani koncert Ante Knešaureka s odabranim djelima Johanna Sebastiana Bacha, Maxa Regera.

- Tko god je bio večeras ovdje mogao je to ne samo čuti nego i osjetiti jednom u životu. Doživite kolaudaciju orgulja u svom gradu u svojoj katedrali, ovo je zaista velebni instrument, a obnova je bila vrlo zahtjevna, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

"Kraljica instrumenata" iskazala se tako u punom sjaju u osječkoj konkatedrali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!