Obuljen Koržinek: Baštinu obnoviti i staviti u novu funkciju prema kriterijima NEB-a

08.06.2022.

13:48

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Hrvatska možda nije bogata resursima, ali ima iznimno bogatu baštinu koju treba obnoviti i staviti u funkciju prema kriterijima Novog europskog Bauhausa (NEB), rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvarajući sastanak Vijeća nacionalne platforme NEB-a.


Na sastanku na kojem su se okupili predstavnici niza ministarstava, institucija, organizacija i udruga, ministrica je rekla da je pred Hrvatskom zahtjevna transformacija cjelovitog zakonodavnog i sustava planiranja i upravljanja prostorom, o kojoj je inicijativa NEB-a jedna od najpozvanijih raspravljati.


Pred nama su postulati da ne trošimo prostor nego obnavljamo i čuvamo resurse. Obnova i revitalizacija onog što imamo upotrebom suvremenih tehnika i prinosima kreativaca, uzimanjem u obzir suvremene potrebe, to je način na koji doživljavao ulogu NEB-a, rekla je i podsjetila na primjer Šibenika u kojem su se, kako je nevela, posvjedočili visoki kapaciteti transformacije jednog grada kroz mudru obnovu kulturne baštine i njezina stavljanje u funkciju današnjeg vremena.


Koordinator Nacionalne platforme i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac napomenuo je da je zeleno integrirano planiranje temeljni pristup NEB-a, koji se pojavljuje kao novi kohezijski činitelj Europske unije. Među najvažnijim temama koje NEB postavlja su budućnost hrane i održivi razvoj, održiva upotreba kulturne baštine, održivi razvoj ruralnih brdskih krajeva, i druge.


Jedan od osnovnih zahtjeva jest da se investicije provode po vrijednostima NEB-a, rekao je i zaključio da Hrvatska teži stvaranju skupa vrijednosti koji bi bio njezin doprinos provedbi NEB-a u Europskoj uniji.


Voditeljica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ingrid Gojević naglasila je da svaki projekt koji se provodi unutar NEB-a treba zadovoljiti estetske kriterije, te kriterije održivosti i uključivosti.


Tematske osi NEB-a su ponovno povezivanje s prirodom, vraćanje osjećaja pripadnosti i davanje prednosti onime i onome što je najpotrebnije, s ciljem pokretanja stvarnih zelenih transformacija na terenu, rekla je.


Tijekom rasprave istaknuti su zahtjevi za osiguranjem visoke razine kulture građenja kroz popravljanje zakonodavnog okvira, da se kvaliteta građenja osigura provedbom natječaja, da se ukloni zakonski kriterij odabira najjeftinije ponude jer se time, rečeno je, ruši kvaliteta, i drugi.


Nedavno je proveden treći poziv Potpora lokalnim inicijativama novog europskog Bauhausa, kojim se pruža tehnička pomoć malim i srednjim općinama koje nemaju kapacitete ni bogato stručno znanje potrebno za ostvarivanje ideja u kontekstu NEB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!