Obuljen Koržinek: Ivo Štivičić obilježio je čitavo jedno doba hrvatske kulture

15.10.2021.

17:08

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/D.D.

"Ivo Štivičić obilježio je doba hrvatske kulture"

"Ivo Štivičić obilježio je doba hrvatske kulture"

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut u povodu smrti dramskoga pisca, scenarista, književnika i novinara Ive Štivičića, istaknuvši da je otišao "velikan koji je svojim dramaturškim i scenarističkim radom obilježio čitavo jedno doba hrvatske kulture".

- Ivo Štivičić većinu je svoga radnog vijeka posvetio Hrvatskoj radioteleviziji gdje je počeo raditi 1958. godine na tadašnjoj Televiziji Zagreb, a od 1992. do 1995. bio je urednik i Dramskog programa HTV-a. U mnoštvu iznimnih televizijskih adaptacija i originalnih scenarija treba istaknuti njegove adaptacije djela Miroslava Krleže kao posebno uspješne, podsjeća ministrica.

Vrhunac scenarističkoga rada doživio je napisavši scenarij za seriju "Kuda idu divlje svinje" redatelja Ivana Hetricha koji se i danas smatra vrhuncem televizijske dramaturgije ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji, dodala je.

- Njegov spisateljski talent dokazivao se svakim sljedećim napisanim tekstom, što svjedoči i knjiga "Antologijske drame" koja ujedinjuje četiri Štivičićeve ratne drame nastale u vremenskom rasponu od 1965. do 1982., a potvrđuje da je riječ o autoru čiji se talent ne svodi na jedno remek-djelo. Njegov profesionalni put obilježio je i predan pedagoški rad kao profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu svoj je književni talent i metodologiju rada na stvaranju teksta prenosio generacijama mladih umjetnika, stoji u sućuti.

- Bio mi je prijatelj iznad svega. Za njega se može reći da je bio jedan od najboljih scenarista koje je hrvatska televizija i film imao, rekao je redatelj Eduard Galić.

- Mogu posvjedočiti koliko je kritičkog uma i predanosti u svom scenarističkom radu posvetio TV dramama, kao što su "Mokra koža", "Sedam i petnaest", podijelila je Maja Gregl, dramaturginja i urednica na HRT-u.

Ivo Štivičić, nositelj nagrade za životno djelo 'Nagrade Vladimir Nazor' te nagrade Ivan Šibl za televizijski rad, svojim se iznimnim spisateljskim i pedagoškim radom upisao u povijest hrvatske kulture gdje će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih hrvatskih dramaturga i scenarista svih vremena, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!