Obuljen Koržinek: Neprihvatljivo da HAZU tuži nacionalni muzej

21.04.2021.

11:09

Autor: A sada Vlada/Hrvatski radio/HRT

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: 1 na 1 / HTV

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostujući u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija poručila je kako je neprihvatljivo da HAZU, koji se financira javnim novcem u cijelosti, tuži Nacionalni muzej moderne umjetnosti, dakle, da tuži državu.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU), odnosno donedavno Moderna galerija, i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) gotovo da su zaratile, naravno, pravnim sredstvima o vlasništvu nad umjetninama.


- Spor proizlazi iz neriješenih imovinskopravnih pitanja iz doba komunizma. Ja zastupam stav da zbirka Nacionalnog muzeja mora ostati cjelovita. Akademija je prije nekoliko godina pokrenula tužbu za jednu sliku i nakon toga, kad su tu tužbu dobili, oni su krenuli potraživati više od tisuću umjetnina i tražiti da se prizna njima vlasništvo, a na način da bi te slike ostale u fundusu Muzeja, rekla je Obuljen Koržinek.


Istodobno, dodala je ministrica, zgradu Muzeja koja je kupljena za muzej i koja je samo za komunističke vlasti do 1974. bila u sastavu JAZU-a, a prije i kasnije bila neovisni i samostalni muzej, oni su uknjižili sukladno Zakonu o HAZU-u.

Za dogovor, a ne za tužbe


- Jasno je da nas tužbe neće nigdje odvesti i zato sam poručila kako mi je neprihvatljivo da HAZU, koja se financira javnim novcem u cijelosti, tuži Nacionalni muzej, dakle tuži državu. Ono što je njih naljutilo, a mislim da je njihov odgovor bio krajnje neprimjeren, bila je moja ponuda u traženju tih silnih rješenja da se spor između HAZU-a i Moderne galerije riješi na način da HAZU prepusti zgradu Modernoj galeriji i da kaže kako dalje neće potraživati umjetnine, rekla je Obuljen Koržinek.


Ministrica smatra da bi to bio dobar put jer ako bi sud potvrdio da su umjetnine vlasništvo HAZU-a to onda više ne bi bila državna imovina.


- To bi postalo privatno vlasništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te poručila da je prijetnja podizanjem tužbi za nju neprihvatljiva.


O ostalim aktualnostima koje je ministrica komentirala gostujući na Hrvatskom radiju pročitajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!