Obuljen Koržinek: Odgovornim i profesionalnim novinarstvom protiv dezinformacija

30.06.2022.

14:52

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak kako je u krizama javnost izložena dezinformaciji pa je važno imati odgovorno i profesionalno novinarstvo koje je zajamčeno u okviru javnih radiotelevizijskih servisa.

Obuljen Koržinek je u Dubrovniku sudjelovala na otvaranju 88. skupštine europskih javnih radijskih i televizijskih servisa (EBU), na kojoj u organizaciji Hrvatske radiotelevizije sudjeluje oko 170 predstavnika iz Europe i svjetskih sestrinskih organizacija EBU-a.

- Podjednako je važno da se ti servisi prilagođavaju i otvaraju novim oblicima distribucije i konzumacije, kako bi osigurali budućnost, izjavila je Obuljen Koržinek.

Hrvatska je kroz NPOO osigurala 45 milijuna kuna za sustav provjere činjenica i javnu dostupnost podataka o vlasništvu medija, što će omogućiti veće povjerenje u medije, ali i osigurati prostor za profesionalno novinarstvo.

Obuljen Koržinek kaže kako je EBU-ova skupština prilika za razgovor o financiranju i daljnjem razvoju, kao i o digitalizaciji te brojnim projektima razvoja usluga na zahtjev i nelinearnih usluga.

- Potrebno je privući i zadržati publiku koja sada odrasta i koja neće provesti život uz linearne programe. Traže novu uslugu, a to je velik izazov za javne radiotelevizijske servise, moraju se tome prilagoditi kako bi zadržali važnu ulogu za razvoj demokracije, poručila je.

Generalni direktor EBU-a Noel Curran ističe kako je u vremenu pandemije javni medijski servis prošao kroz puno promjena, na što je publika dobro reagirala.

- Publika diljem Europe, ne samo starija već i mlađa, okrenula se javnim medijima, jer su nam vjerovali. Znali su da će dobiti dobru informaciju o svemu što se događa u svijetu. Sad trebamo vidjeti kako nastaviti tu vezu, kako nastaviti s promjenama i privlačiti još više mlađe publike, izjavio je Curran.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb kaže da su krize i promjene vidljive u medijskom okruženju jer su informacije dostupne na svim platformama, koje se mogu pokazati dezinformacija štetnim za demokraciju i javno mnijenje.

Zato su javni medijski servisi stup obrane slobode i profesionalizma u novinarskom svijetu, a javnosti utočište relevantnih i istinitih informacija, poručio je Šveb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!