Obuljen Koržinek: Ovakvo ponašanje srpske strane potpuno je neprihvatljivo

20.01.2022.

14:16

Autor: V.G./Hina/HRT

 Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da odredbe srbijanskoga Zakona o kulturnom nasljeđu nisu ni filološko ni stručno, nego političko pitanje, istaknuvši da je ponašanje srpske strane neprihvatljivo.

Srbijansko Ministarstvo kulture i informiranja danas je priopćilo da se odredba Zakona o kulturnom nasljeđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi temelji na znanstveno-metodološkoj dosljednosti koju je ustanovila srpska filološka škola prije 150 godina.

- Ovo nije nikakvo ni filološko ni stručno pitanje, ovo je političko pitanje. Mi smo iznijeli svoj stav. Unošenje takvih odredbi u zakon potpuno je neprihvatljivo i mi ćemo na to reagirati, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek novinarima prije sjednice Vlade.

Kako je rekla, uz reakciju notom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, odnosno veleposlanstva, primijenit će se i drugi instrumenti koji stoje na raspolaganju, "ukoliko ne bude razumijevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo", poručila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!