Obuljen Koržinek: Poticat ćemo izvedbe na otvorenom

10.05.2020.

18:59

Autor: B.A./HRT

default error photo
Omogućit će se i održavanje izvedbi u zatvorenom, uz cijeli niz mjera, rekla je ministrica kulture.
Ne očekujemo da će se u prvoj fazi događati previše toga u zatvorenim prostorima jer su ograničenja još ozbiljna, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku komentirajući popuštanje mjera uvedenih zbog koronavirusa i u kulturi.

U Hrvatskoj 11 novozaraženih, tri osobe preminule, ukidaju se propusnice

Odlukom o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja između ostalog se omogućava okupljanje do 40 osoba te održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno ili u manjim skupinama, s tim da će se od 18. svibnja donijeti odluka o popuštanju mjera za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Od sutra se mogu organizirati probe, a preporuke su u prvom redu usmjerene profesionalnim ansamblima s velikim brojem umjetnika, rekla je ministrica.

- Ovaj tjedan ćemo finalizirati sve preporuke što se tiče izvedbi. Poticat ćemo izvedbe na otvorenom, međutim, omogućit će se i održavanje izvedbi u zatvorenom, uz cijeli niz mjera, rekla je Obuljen Koržinek.

- Išli smo putem da zajedno s HZJZ-om postavimo sigurnosni okvir i za publiku i umjetnike, a da njihovoj kreativnosti ostavimo da se tome prilagode, dodala je.

Ovaj tjedan bit će objavljene preporuke za filmske, televizijske i glazbene produkcije.

- Sugerirat će se da se ide sa snimanjem onih koji su u visokoj fazi pripreme, dodala je Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek također je rekla da imaju naznake da zahvaljujući uspješnim mjerama protiv epidemije postoji interes da Hrvatska bude jedna od destinacija u koje će se prve vratiti strane produkcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!