Obuljen Koržinek: Uključiti što više građana u kulturne programe

28.06.2022.

16:47

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Kultura može biti pokretač pozitivnih promjena koje donose kvalitetniji život, istaknula je u utorak na konferenciji "Kultura za uključivu i zelenu Europu" ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, poručivši da žele uključiti što više građana u kulturne programe.

Na konferenciji "Kultura za uključivu i zelenu Europu", u organizaciji Ministarstva kulture i medija te Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, održano je niz panel rasprava o tome kako kultura može pridonijeti razvoju socijalne inkluzije te potaknuti zelene standarde radi očuvanja okoliša.

Inkluzija i očuvanje okoliša su paneuropske teme koje su uvrštene u sve europske institucije i njihove politike te su važne za sve društvene slojeve, uključujući kulturni sektor, poručila je ministrica Obuljen Koržinek. 

- Kultura ima kohezivnu ulogu u društvu, ona pokreće promjene i pomiče granice. U Ministarstvu radimo na tome da uključimo što veći broj građana, kroz razne forme, u kulturne programe u lokalnim zajednicama radi ostvarenja kvalitetnijeg života za sve nas, rekla je.

Osim uključivanja građana, Obuljen Koržinek dodaje da Ministarstvo također želi omogućiti hrvatskim kulturnim organizacijama i njihovim radnicima da drže korak s onim europskim, kada je riječ o produkciji kvalitetnog sadržaja i o otvaranju novih tema.

Pritom je istaknula projekt Novih europski Bauhaus kao odličan spoj znanja iz arhitekture, dizajna, urbanog planiranja i zaštite okoliša, usmjeren na i stvaranje ugodnog mjesta za stanovanje za europske građane.

Na panelu "Kultura za uključivu Europu", istaknuto je da kultura ima potencijal i resurse nametnuti nove teme ili društvene probleme na politički dnevni red. Zbog toga je važno osnažiti poziciju radnika i organizacija u kulturi jer se time otvara prostor za politički i društveni angažman kod većeg broja ljudi, kao i za realizaciju kolektivnih promjena.

Na istom je panelu naglašena važnost kulture u obogaćivanju svakodnevnog života, posebno u zadnjih nekoliko godina koje su, zbog globalne pandemije, ocijenjene vrlo teškima i izazovnima za nezavisnu i alternativnu scenu te cijelu kulturnu industriju.

Kulturnjaci surađuju sa stručnjacima iz raznih područja kako bi ostvarili vidljive pomake prema zelenoj transformaciji i samoodrživosti, rečeno je na panelu "Kultura za zelenu Europu", gdje su spomenuti projekti suradnje na otvaranju i uređenju novih pješačkih zona u Ljubljani, edukacije učenika zagrebačkih srednjih škola vezano za otpad ta akcije skupljanja plastičnog otpada iz Jadranskog mora i priobalnog područja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!