Obuljen Koržinek: usvojene mjere za pomoć kulturnom sektoru

17.03.2020.

18:55

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Na sjednici Vlade donesene su mjere za pomoć kulturnom sektoru, kojima će se maksimalno ublažiti negativni učinci uslijed epidemije virusa, objavilo je Ministarstvo kulture. Gošća Vijesti iz kulture bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Na današnjoj sjednici Vlade donesene su mjere za pomoć kulturnom sektoru, kojima će se maksimalno ublažiti negativni učinci uslijed epidemije virusa, objavilo je Ministarstvo kulture. Gošća Vijesti iz kulture bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Mjere su odgovor to na apel kojim se nezavisna scena ovih dana obratila javnosti i političarima:

-  Koronavirus ugrozio opstanak hrvatske nezavisne kulture

S obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije:

- U tom smislu, Ministarstvo kulture osnivanjem kriznog fonda želi osigurati potpore likvidnosti samostalnih umjetnika, samozaposlenih te drugih fizičkih i pravnih osoba u kulturnom sektoru koje ostaju bez svih prihoda zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja, koncertnih dvorana, ističu iz Ministarstva kulture.

Krizni fond obuhvatit će područja djelatnosti u nadležnosti Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova. Putem kriznog fonda osigurat će se i sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi čije je izvršenje uslijed epidemije do daljnjega odgođeno.Mjerama odgode izvršenja obveza fizičkih i pravnih osoba u području kulture za realizaciju programa prema Ministarstvu kulture, Hrvatskom audiovizualnom centru i Zakladi Kultura nova te priznavanjem troškova organizacije odobrenih programa u kulturi otkazanih zbog epidemije koronavirusa osigurava se minimalna likvidnost kulturnog sektora i sprječava urušavanje cjelokupnog lanca kulturnih vrijednosti (stvaranje, proizvodnja, distribucija i sudjelovanje), objavilo je Ministarstvo kulture.

Privremeno će se obustaviti i revizija statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci, a uz sve navedeno, Agencija za elektroničke medije izvršit će isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene dijela fonda na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga.

- Sve informacije i daljnje mjere koje će se donositi kako bi se ublažili negativni učinci epidemije pravovremeno će se objavljivati na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i na društvenim mrežama, poručili su iz ministarstva.

Detalje o mjerama doznali smo od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koju smo ugostili u Vijstima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!